Vylodění v Normandii

6. 6. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dne 6. 6. 1944 se uskutečnila jedna z nejvýznamnějších operací novodobých válečných dějin - operace Overlord, den D.


Na přelomu listopadu a prosince roku 1943 se na válečnou poradu v Teheránu sešli zástupci tzv. Velké trojky - Roosevelt (prezident USA), Churchill (premiér Velké Británie) a Stalin (sovětský diktátor). Zde padlo rozhodnutí o úderu na Německo vedené přes severní Francii. Jako nejvýhodnější se jevila právě Normandie, protože pláže byly dostatečně široké a relativně slabě chráněné.

 

Původní plán byl začít s vyloděním na jaře 1944, ale kvůli přípravám byl termín posunut. Největším problémem bylo počasí (především příliš velké vlny v místě vylodění). Projednávalo se přesunutí operace na červenec, ale v tom případě hrozilo nebezpečí vyzrazení celé operace. A tak i přes nepříznivé meteorologické předpovědi byl útok zahájen 6. června.

Zásadní roli sehrála dezinformace nepřítele. Hitler byl přesvědčen, že Normandie je pouze zástěrka a hlavní útok bude veden u belgického města Pas-de-Calais, kde byl Lamanšský průliv nejuzší. Proto z počátku nechtěl proti spojencům poslat své elitní jednotky a po promarněné příležitosti se již stalo takřka nemožné zničit spojenecké předmostí. Významnou roli sehráli i parašutisté rozeseti po celé Normandii, kteří měli za úkol obsadit strategické pozice v týle nepřítele, čímž se Němcům hlavně znemožnilo stahovat zálohy a přeskupovat síly.

Pláže, kde se vylodění mělo uskutečnit, byly rozděleny na 5 sektorů: Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. První dva sektory obsazovalo USA, Juno Kanada a zbytek Velká Británie. Největší problémy v sektoru Omaha. Svah zde byl příkrý a dobře chráněný. Tanky, které měly podporovat pěchotu byly většinou potopeny. Ztráty byly vysoké (jen zde asi 2 200 vojáků), velení dokonce uvažovalo o stažení, ale nakonec byla pláž přeci jen dobyta. Již o šest dní později bylo na francouzské půdě asi 320 000 spojeneckých vojáků, 54 000 vozidel a 100 000 tun válečného materiálu.

V srpnu se do Francie dostala i jednotka československých vojáků po velením brigádního generála Aloise Lišky v síle necelých 4 300 mužů. V průběhu října měli Čechoslováci za úkol držet Němce u francouzského přístavu Dunkerque, aby se nepokusili proniknout do spojeneckého týlu.

Zdroje:

www.vojsko.net
www.wikipedie.cz
a tuny dokumentárních filmů :-)

/SirPesZ/

Zobrazeno 5432×

Komentáře

Patrik Krupička (SirPesZ)

Rád bych byl první, kdo řekne, že článek je velmi strohý a o tomto tématu by se dalo napsat daleko více. Ale tady nejde o rozbor, ale spíš navnadění laskavého čtenáře, aby si sám něco našel, když jej téma zaujme. A tak to je vlastně se všemi mými (a určitě nejen mými) články zde.

fudlinka

Byla by nuda, kdyby laskavý čtenář, jak ty říkáš, dostal všechny informace naservírované na stříbrném podnose. A Udalosti přece nefungují jako encyklopedie, pokud se nemýlím. :)

archiStrata

Plus bod autorovi za zmínění československé obrněné brigády! A článek je krátký a výstižný právě tak akorát. Díky!

Patrik Krupička (SirPesZ)

Díky :-).<br />
Když to jde, tak se Čechy snažím zmínit. I když někdy nehráli zrovna "klaďáky" :-).

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka