Mor ve Velkém Meziříčí a poutě do Netína

1. 7. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Na zítřek připadá výroční den konce morové epidemie ve Velkém Meziříčí, a rovněž s tím související počátky poutního místa Netín.


Psal se rok 1714 a Velké Meziříčí sužoval mor. Velké Meziříčí mělo tehdy 1-2 tisíce obyvatel, z toho 327 lidí za epidemie zemřelo. Velkomeziříčtí se rozhodli vydat se na prosebnou pouť do kostela, zasvěceného Panně Marii, který se nachází v obci Netín. Procesí vyšlo z Velkého Meziříčí 2. července 1714, což byl až do reformy kalendária v 60. letech 20. století svátek Navštívení Panny Marie (dnes tento svátek slavíme 31. května). 

 Mor skutečně ustal. Velkomeziříčtí se zavázali do Netína putovat na paměť této záchrany města od nákazy. Až do r. 1948 se putovalo vždy 15. srpna, což je den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, kterému je netínský kostel zasvěcen. S procesím se chodilo až do r. 1958. Tato poutní tradice nebyla ani poté přerušena, ač se muselo putovat již soukromně. Jedná se o jedno z mála poutních míst, kde poutní tradice nebyla nikdy přerušena. 

 Veřejné poutě byly obnoveny v r. 1990. Dne 12. 8. toho roku vycházelo z Velkého Meziříčí přes 400 poutníků, a tento počet během putování ještě narostl. Od roku 1992 byla zavedena dodnes trvající tradice poutí o prvních sobotách v měsíci.

- čerpáno z http://farnostnetin.webnode.cz

Zobrazeno 1942×

Komentáře

herby

Zrovna zítra je další první sobota :)<br />
Můžete jít pěšky, nebo se svézt autobusem - "V sobotu v Netíně v 18:00 bude pouť první soboty (14.30 jdou pěší, 17.00 odjíždí autobus)."<br />
(viz <a href="http://www.dekanstvivm.horacko.com/?class=poradBohosluzeb&idFarnost=14" target="_blank">http://www.dekanstvivm.horacko.com/?class=poradBohosluzeb&idFarnost=14</a>)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka