sv. Brigita

23. 7. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si v církevním kalendáři připomínáme svátek švédské řeholnice a patronky Evropy.


Narodila se 7. října 1303 ve Finstadu u Uppsaly. Pocházela z rodiny, která byla spřízněná se švédským královským dvorem. Ve třinácti letech byla provdána a měla osm dětí (mezi nimi i pozdější svatou Kateřinu Švédskou). Stala se františkánskou terciářkou a po smrti manžela žila asketicky. Založila řeholní řád za účelem uctívání zmučeného Krista a ve svých spisech často vyprávěla o svých mystických zážitcích a viděních.

„Pokušení jsou nejprospěšnější prostředky ke tříbení, očišťování a zdokonalování člověka. Ti, kdo bývají na počátku svého obrácení pokoušeni, jsou na konci života zcela pevní."

Cisterciáci v klášteře Alvastra její spisy překládali ze švédštiny do latiny a Tomáš ze Štítného z nich pořídil výběr v českém překladu. V roce 1349 odešla do Říma, kde se o 19 let později setkala s císařem Karlem IV. a papežem Urbanem V. – snažila se ho totiž přesvědčit, aby se přestěhoval z Avignonu do Říma. Zemřela 23. července 1373 v Římě a její tělo bylo převezeno do švédské Vadsteny. Svatořečena byla v roce 1391 a od 1. října 1999 je se sv. Kateřinou Sienskou a sv. Terezií Benediktou od Kříže spolupatronkou Evropy.


Zdroje: poznámka v breviáři, http://catholica.cz/?id=3194

/Kikina/

Zobrazeno 1640×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka