Peter Fechter - život bez zdi

17. 8. 2010 0:03
Rubrika: Nezařazené

Brzy ráno 17.srpna 1962 se pokusil osmnáctiletý zedník Peter Fechter a jeho kamarád Helmut Kulbeik překročit pásmo smrti u čerstvě postavené zdi, která rozdělila město na svobodnou západní část a východní, která se stala hlavním městem komunisty ovládané Německé demokratické republiky.


Při pokusu tento útěk za svobodou přes téměř dvoumetrovou zeď a ostnatý drát však byl mladý Peter zasažen několika střelnými ranami do panve a svým zraněním na tomto místě během následující hodiny podlehl. Stal se tím jednou z prvních obětí o útěk vedoucím přes Berlínskou zeď do svobodného západního Berlína.

 

obrázek

Po dobytí Berlína Rudou armádou na začátku května 1945 se město rozdělilo na dvě hlavní zóny - západní, kterou spravovali Američané a východní, která zůstala se zbytkem severovýchodní části země pod nadvládou Sovětského svazu a rodící se RVHP (Rady vzájemné a hospodářské pomoci). Sociální rozdíly, postupné projevy likvidace demokracie a základních občanských svobod a práv, vedla mnoho lidí k tomu, aby využili této nepřirozené hranice železné opony k útěku na západ. Této příležitosti však využili nejen lidé z Německa, ale i sousedních zemí socialistického východního bloku (v této souvislosti můžeme zmínit bratry Mašínovy, v jejichž skupině byl i Milan Paumer, který před nedávnou dobou zemřel). Právě masivní útěky ze země a úbytek pracovních sil a inteligence vedl funkcionáře a straníky SED (Sjednocená socialistická strana) k tomu, aby byla postavena zeď, která "by jednak zabránila tomu, aby do země mířili narušitelé, ale také tomu, aby nepřátelé socialistického zřízení prchali na západ." A tak se i stalo.

 

hAutor: daniel , FIJ

Zdroj:

http://cs.wikipedia.org

http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Fechter - odsud použitá i autentická fotografie Petera Fechtera

 

Videa z YOUTUBE.com komentující obrazem existenci Berlinské zdi a smrt Petera Fechtera:

 

 

/daniel/

Zobrazeno 2399×

Komentáře

archiStrata

Na případu Petera Fechtera je strašlivé to, že poté, co byl východními strážnými postřelen, zůstal v území nikoho bez pomoci ležet; v případě ošetření by jeho zranění asi nebylo smrtelné. <br />
Nikdo se ale neodvážil pro mladého přeběhlíka přes jeho nářek dojít a tak asi za hodinu vykrvácel, přímo před zraky obou stran a západních novinářů.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka