P. Stanislav Papczyński

18. 9. 2010 9:19
Rubrika: osobnosti

17. září, tedy včera, uplynulo 309 let od smrti Jana Papczyńského, zakladatele Kongregace kněží mariánů. Zároveň jsme si 16. září mohli připomenout tříleté výročí od jeho blahořečení.


Životní příběh tohoto pedagoga a vychovatele mládeže, vynikajícího kazatele, moudrého duchovního vůdce a spisovatele v jedné osobě se odehrával na pozadí dramatických události 17. století, kdy Polsko poznamenaly války se švédskými, tureckými, ruskými i pruskými vojsky. Narodil se 18. května 1631 ve vsi Podegrodzie na jihu Polska. Ve věku 23 let vstoupil do řádu piaristů, kde přijal řeholní jméno Stanislav od Ježíše a Marie. V noviciátu projevoval velkou horlivost ve zbožnosti, modlitbě i v plnění řeholních závazků. V roce 1661 byl vysvěcen na kněze. Působil v Mazovském vojvodství postiženém neustálými vojenskými násilnostmi, ale také v Řešově v jihovýchodním Polsku nebo v Podolínci (dnes na území Slovenska).

V roce 1670 Jan Papczynski od piaristů odešel. Pociťoval nové povolání a touhu založit řád, který by šířil víru v Neposkvrněné početí Panny Marie. Toto přesvědčení bylo již tehdy v katolické církvi rozšířené, ačkoliv dogma o Neposkvrněném početí Panny Marie bylo vyhlášeno teprve v roce 1854 papežem Piem IX.

V roce 1673 Jan Papczynski založil Kongregaci kněží mariánů Neposkvrněného Početí Panny Marie. Svým spolubratrům vytyčil tyto hlavní cíle: šíření úcty k Neposkvrněnému početí Panny Marie, pomoc duším trpícím v očistci, pomoc správcům farností a apoštolskou činnost. Cesty nového řeholního společenství byly nesnadné, ale P. Stanislav se nenechal odradit potížemi ani překážkami. V roce 1699 byl řád uznán papežem Inocencem XII.
V 19. století byli mariáni vystaveni mnohonásobnému pronásledování. Např. v Portugalsku v roce 1834 tehdejší liberální vláda nařídila zrušení všech klášterů. Také v Rusku, ke kterému tehdy patřila část Polska, byl postupně likvidován jeden klášter za druhým. V roce 1904 byl v Litvě zavřen poslední klášter mariánů. O obnovu řádu se v následující době tajně pokusil kněz litevského původu Jerzy Matulewicz, později generální představený mariánů a arcibiskup Vilniusu (v roce 1987 byl blahořečen papežem Janem Pavlem II.). Sestavil nová pravidla řádu a noviciát mariánů přestěhoval do Fribourgu. Kongregace znovu začala vzkvétat a překonala i všechna neklidná období 20. století.

Dnes mají mariáni řeholní domy v různých zemích světa: v Polsku, Litvě, Lotyšsku, Bělorusku, Ukrajině, Kazachstáně, Anglii, Portugalsku, Německu, Austrálii, Argentině, Brazílii, USA a také v Africe. Od devadesátých let 20. století působí také v České republice – ve farnostech Brumov-Bylnice a Nedašov v olomoucké arcidiecézi, v Praze ve farnosti sv. Vojtěcha a na poutním místě v Hrádku u Vlašimi.

/artep1605/

Zobrazeno 1474×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka