Frank Zappa

21. 12. 2010 11:19
Rubrika: osobnosti

celým jménem Francis Vincent Zappa, se narodil 21. července 1940 v Baltimoru.


Původně k jeho hudebním inspiracím patřil černošský R&B (rhythm and blues), nechával se později insiprovat také soudobou vážnou hudbou (dílo skladatele Edgara Varese, Igora Stravinského, aj.). Hrával po barech. Psal hudbu k filmům. Ve čtyřiadvaceti letech se připojil ke skupině Soul Giants, kterou přeměnil na svoje proslulé Mothers Of Inventions. Debutovým dvojalbem z roku 1965 Freak Out se zařadil do čela avantgardního rocku. Od dobové produkce se jeho hudba odlišovala syrovou zvukovou stylizací a promyšlenějšími aranžmá.
Zappovy texty měly ironický a satirický charakter a propíraly životní konvence průměrných Američanů. Vystupovaly proti lidské hlouposti a omezenosti.
Z výrazných Zappových nahrávek vynikají: dvojalbum Uncle Meat, sólové album Hot Rats, hudba ze surrealistického dokumentu života rockové skupiny na turné - 200 Motels a epický cyklus Joe´s Garage.

Výjimečnost Franka Zappy
Hudba Franka Zappy je plná harmonických a formových zvratů, tempových a dynamických odstínů, složitých střídaných rytmů a rychlých melodických skoků i dlouhých improvizací. Výchozím stylově-žánrovým hudebním druhem je pro Zappu rock 60. let, avšak jeho tvorba přesahuje do ostatních oblastí, zejména do jazzu, jazz rocku a do soudobé vážné hudby.
Frank Zappa byl výjimečný, uhrančivý, překvapivý i přesvědčivý. Na hudební scéně se neobjevila jiná osobnost, která by dokázala podobným způsobem překračovat hranice výchozího rockového stylově-žánrového rámce a pracovat s tak hlubokým smyslem pro detail. Zappa patří k nejvýznamnějším autorům rockové éry.
Frank Zappa vybudoval skupinu s nebývale vysokou hráčskou úrovní. Jeho nadhled se projevil i v mimohudebních složkách: v textech a v režijní koncepci koncertů.

"Přežijí jen nudní a tupí!"
Některé narážky, odkazy a citace jsou pevně svázány s dobovou společenskou situací USA a pro českého posluchače bylo nelehké, někdy i nemožné jim všem rozumět. Přesto, spíše intuitivně, Zappa našel právě v komunistickém Československu nesmírné množství obdivovatelů a následovníků, např. proslulou undergroundovou skupinu Plastic People of the Universe , kterou k názvu inspirovala jedna z jeho písní, nebo Pražský výběr s Michalem Pavlíčkem.

Frank Zappa zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty. Je pohřben v neoznačeném hrobě na Westwood Village Memorial Park Cemetery v Los Angeles .

Zdroj: http://www.csfd.cz/herec/43245-frank-zappa/
http://www.rozhlas.cz/vltava/ostatni/_zprava/den-s-frankem-zappou--818647
http://www.frankzappa.cz/

Pár citátů k zamyšlení:
Vedeme krotkou válku s netečností. Nevím, jak jste na tom s netečností tady u vás, ale u nás jí máme fůry. Hodně z toho, co provozujeme, má lidi naštvat natolik, aby aspoň na chviličku zpochybnili svoje prostředí a chtěli s ním něco udělat. Dokud okolní svět necítíte, nedělá vám starosti, nemůžete ho taky v ničem změnit. A něco se udělat musí, než Amerika uškrtí svět a nasere mu na hlavu.

Jemně a sračkovitě, jemně a sračkovitě. Naservírujte jim to jemně a sračkovitě, protože tak to chce americké mládí mít, americké mládí nic lepšího nezná. (pozn. ViZ: Jen americké mládí?)

Hudba je vždycky komentářem ke stavu společnosti a krutosti na jevišti jsou určitě mírné ve srovnání s těmi, které v našem jménu provádí vláda. (pozn. ViZ: Jak aktuální!)

http://cs.wikiquote.org/wiki/Frank_Zappa

Zobrazeno 2236×

Komentáře

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka