Básník dvojího domova

25. 1. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

… tak označil katolického prozaika a esejistu Jana Čepa jeho vydavatel, Bedřich Fučík.


Narodil se 1. ledna 1903 (zajímavost - I když se jako datum Čepova narození uvádí 31. prosinec 1902, ve skutečnosti se Jan Čep narodil až po půlnoci, tedy 1. ledna 1903. Čepův synovec Jiří Skládal ve své knize´ Kde se vzal Jan Čep´ uvádí, že o mylný záznam v křestním listu se postaral Čepův otec: usoudil, že být jakoby o rok starší bude pro Jana v životě lepší.) do chalupnické rodiny jako nejstarší z deseti dětí. Hlubokým rodovým kořenům a křesťanské výchově můžeme vděčit za jeho pozdější sepětí s vírou, které se silně odráží v celé Čepově tvorbě.

Po maturitě na litovelském gymnáziu studoval jazyky na FF UK. V roce 1923 vycestoval se seminářem do Anglie (odtud jeho „Dojmy z Anglie“). Poté překládal u Josefa Floriana ve Staré Říši mj. z angličtiny, francouzštiny a španělštiny. Jeho prvotinou se stal „Dvojí domov“ (1926), kde můžeme vidět ústřední metaforu, která se v jeho díle objevuje - člověk, jenž osciluje mezi dvěma světy; pozemským a transcendentním.

Během studia získal přátele z okruhu katolických autorů kolem časopisu Rozmach (Jaroslav Durych, Aloys Skoumal, Josef Dostál, Vítězslav Nezval, Jiří Frejka,…). Stal se redaktorem nakladatelství Melantrich. Během druhé světové války tvořil doma v Myslechovicích. Stal se členem Katolického výboru UNESCO. V srpnu 1948 odešel do exilu – nejprve do Mnichova, kde spolupracoval s rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa, a poté do Francie, kde se oženil a v roce 1974 zemřel.

Mezi jeho další díla patří řada povídek – Vigilie (1928), Zeměžluč (1931), Letnice (1932), Děravý plášť (1934), Modrá a zlatá (1938). Na konci života vydává knihu meditací nad smyslem života a utrpení s názvem Sestra úzkost (1964-65).

Zpočátku – ač nerad - byl řazen mezi ruralisty, dnes o něm můžeme mluvit jako o (po Vladislavu Vančurovi) největším českém „básníku prózy“. Vypráví totiž své příběhy stroze a bez příkras, ale s neobyčejně svěžím viděním a hlubokou vnitřní melodičností.

Zdroje: Karpatský, D.: Labyrint literatury. Praha 2008
Soukal, J. a kol.: Literatura pro III.ročník gymnázia. Praha 2003
www.spisovatele.cz
www.cs.wikipedia.org

/Kikina/

Zobrazeno 1565×

Komentáře

Patrik Krupička (SirPesZ)

Možná jen tak pro zajímavost bych mohl udělat malou "reklamu" (že mě to nenapdlo dřív). Kdo se zajímá o básníky obecně a nebo o osobnosti typu Čep, Zahradníček, Deml, Florian, Fučík (a mnozí další), zkuste podumat nad účastí na Ars Poetice (info na arspoetica.cz).

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka