Friedrich Dürrenmatt

5. 1. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

5. ledna si připomínáme 90. výročí narození švýcarského dramatika, esejisty a malíře Friedricha Dürrenmatta.


Narodil se ve vesnici Konolfingen v rodině evangelického faráře. Vystudoval gymnázium, ale učení ho moc nebavilo, a tak se začal už za studií uchylovat do vlastního světa. Na vysoké škole studoval filozofii, která pak byla jeho celoživotní láskou. Už v dětství začal malovat, na studiích pak i psát, zvláště hry pro divadlo a pro rozhlas.

Roku 1947 se poprvé oženil a ve stejném roce se konala premiéra jeho první hry. V 50. a 60. letech vznikaly jeho dnes nejznámější a neuznávanější hry. Psal zprvu hlavně detektivky, později i dramata, i když některé z nich jsou označované jako komedie. V pozdějších hrách se ale ve větší míře začalo projevovat ovlivnění filozofií.

Z nějvýznamnějších literárních děl uveďme např.:

Soudce a jeho kat, Herkules a Augiášův chlév, Návštěva staré dámy, Fyzikové, Play Strindberg.

Další velkou oblastí činnosti bylo také psaní esejů a přednášek, ve kterých se zabýval mezinárodní politikou. Odsoudil okupaci Československa v r. 1968, v době vzniku podpořil i Chartu 77. V roce 1990 se v jednom z proslovů obrátil i na Václava Havla.

Věnoval se i práci pro divadlo, některé své hry také sám inscenoval.
V roce 1983 se po úmrtí manželky oženil podruhé.
Zemřel 14. prosince 1990 v Neuenburgu.

Za svého života byl nositelem mnoha cen, včetně mezinárodních. Jeho díla se s úspěchem hrají na mnoha zahraničních divadelních scénách dodnes. Z našich divadel zmiňme třeba současné představení Komplic v divadle Na zábradlí nebo Play Strindberg v divadle Ungelt.

Vzniklo také mnoho rozhlasových a televizních inscenací, z televizních stojí za zhlédnutí Návštěva staré dámy s vynikající Jiřinou Bohdalovou, z rozhlasových např. Soudce a jeho kat, Proces o oslí stín.

K výročí narození dramatika bude nejnověji v rozhlase zařazena repríza jeho hry Herkules a Augiášův chlév v sobotu 8. ledna ve 14 hodin na ČRo3 - Vltava.

(Asterix)

 

Zobrazeno 1383×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka