Milovník, komediant, Žid

18. 2. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Také patříte mezi milovníky našich prvorepublikových filmů? Jestliže ano, nebude pro vás  možná novinkou, že právě před 110 lety se narodil jeden z nejznámnějších a nejoblíbenějších mužů-gentelmanů, kteří v té době ovládali černobílá plátna.


 

Hugo Haas, nejen známý český herec, ale i režisér, scénárista a filmový producent , se narodil 18. 2. 1901 v Brně. O jeho mimořádném nadání a talentu svědčí i to, že se jako jeden z mála českých herců dokázal po druhé světové válce prosadit i v americkém Hollywoodu.

 

Ještě předtím byl ale hvězdou českého plátna. Z filmů, ve kterých účinkoval, připomeňme aspoň některé – na příklad Madla z cihelny, kde po jeho boku stanula Lída Baarová, komedie Život je pes, která znamela začátek kariéry Adiny Mandlové, Nezlobte dědečka či Ať žije nebožtík.

 

Haas byl mistrem situačních komedií. Svým jedinečným komickým hereckým projevem a pronikavým hlasem si získal srdce tehdejších žen a jeho výkon vzbuzuje emoce i u dnešního diváka.

 

Hugo Haas se jako mnoho dalších bohužel stal obětí tehdejší doby - snu o „čisté Evropě“. Jeho talent byl se sílícím vlivem hitlerovské ideologie pohlcen nálepkou „Žid“, a to se tehdy neodpouštělo. V době, kdy se stal terčem rasistických štvanic, Haas ale ztvárnil svou vrcholnou dramatickou roli - Doktora Galéna v jevištní i filmové adaptaci Čapkova dramatu Bílá nemoc. I v osobním životě pojí Haase a Čapka přátelství, díky které dostává Hugo prostor pro volnou práci na Čapkově díle.

 

Doktor Galén patří mezi jeho poslední české role, po té je takřka z hodiny na hodiny vyhozen z Národního divadla a přinucen k emigraci. Dá se však říci "naštěstí," protože právě emigrace ho zachránila před osudem, který potkal jeho bratra a otce - smrt v koncentračním táboře.

 

Haas se do své vlasti vrátil jen jednou, umírá 1. prosince 1968 ve Vídni. Pohřben je ale v Brně, vedle své matky.

 

Některé z filmů, ve kterých Hugo Haas účinkuje, můžete shlédnout na youtube.com.

 

Čerpáno:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hugo_Haas

http://blog.ihned.cz/c1-31033400-hugo-haas-vitez-nad-vlastnim-osudem

 

Zobrazeno 3164×

Komentáře

růžetrnitá

Díky.
Krásný a zajímavý článek

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Jéééé, jeden z mých nejoblíbenějších herců! Jako doktor Galén je nepřekonatelnej...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka