Jiří Herold

16. 4. 2011 0:52
Rubrika: osobnosti

se narodil 16. dubna 1875 v Rakovníku.


Na pražské konzervatoři studoval hru na housle u profesorů Lachnera a Benewitze. Po absolutoriu s vynikajícím prospěchem a po třech létech vojenské služby u plukovní hudby Deutschmeistrů ve Vídni působil nejprve jako domácí učitel v rodině křivoklátských Fürstenbergů, poté se nakrátko stává koncertním mistrem městského divadla ve Lvově, aby se záhy v téže funkci objevil v České filharmonii v Praze. Srdce ho však táhlo tam, kde by svou citlivou duši mohl lépe otevřít svým posluchačům: ke komorní hudbě a sólovému hraní. Se třemi dalšími kolegy filharmoniky založil vlastní kvarteto (Pražské Heroldovo kvarteto) a po třech létech v r. 1906 přešel do tehdy již slavného Českého kvarteta, kde nahradil Oskara Nedbala. S Českým kvartetem prožil léta jeho největší slávy, příležitostně vystupoval i jako violista sólově, od r. 1922 byl také profesorem komorní hudby na pražské konzervatoři. Jeho mnohostranný talent a činorodost se uplatnily také v houslařských kreacích nebo ve večerech a nocích strávených u hvězdářského dalekohledu na observatoři, kterou si zřídil na terase své vily na Hřebenkách.
V roce 1914 dostal v Holandsku od houslaře van de Meera rezonanční dřevo na stavbu houslí. Tím začalo jeho amatérské houslařství. Herold i v mládí často navštěvoval různé houslaře a zajímal se o jejich práci. Pobýval u pražských houslařů Ferdinanda Lantnera a Karla Boromejského Dvořáka. Při výkonu vojenské služby ve Vídni navštěvoval houslaře dvorní opery Johanna Stübigera. Po návratu do Prahy byl v přátelském styku s Bohuslavem Lantnerem, Františkem Špidlenem, Josefem Křížem a K. B. Dvořákem. Část houslařského nářadí získal po svém příteli Bohuslavu Sixtovi ze Soběslavi, který byl velmi zdatným amatérským houslařem. Postavil asi čtyřicet tři houslí, deset viol a dvě violoncella. V letech 1918 a 1927 získaly jeho nástroje ceny na výstavách v Německu.

Jiří Herold zemřel náhle dne 13. listopadu 1934. Stalo se to uprostřed zkoušky ve studiu pražského rozhlasu.
Zdroj:
http://www.herolduvklub.cz/historie.htm
http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=3907

Jeho jméno v názvu Heroldova klubu (1938)  bylo nejen spontánně vyjádřenou poctou památce tohoto vzácného umělce a člověka, ale zároveň i symbolem pro ušlechtilé cíle a snažení spolku.
Jeho jméno nese také soubor Heroldovo kvarteto, které vzniklo v roce 1998.

Zobrazeno 2202×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka