Věda skrze víru, aneb o chromozón navíc

3. 4. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Před sedmnácti lety zemřel významný francouzský lékař a genetik Jerome Lejeune -člověk, který se svými znalostmi a vzděláním nebál hájit křesťanské hodnoty a cenu lidského života.


Jerome Lejeune se do historie medicíny zapsal hlavně tím, že v roce 1958 identifikoval příčinu Downova syndromu (nadpočet jednoho chromozónu). Prokázal tak, jako první lékař, souvislost mezi genetickou vadou a mentální retardací. V roce 1963 také jako první popsal a diagnostikoval syndrom kočičího mňoukání. Jeho zásluhou byly vyvinuty i metody, které umožňují podobné choroby poměrně snadno diagnostikovat už před narozením dítěte.


Ve své profesi ale nezapomínal na svou víru, etické hodnoty a lidský život. Nebál se stát za tím, že život začíná početím.  Byl tak jedním z nejvýznamnějších vůdců protipotratového hnutí. Byl také pobouřen eugénickou praxí - tedy i zabíjením nenarozených dětí, u kterých byla diagnostikována nějaká vada, zaštítěným snahou o selekci "nedokonalých jedinců", usilující o dokonalou společnost, sestávající z jedinců nosících nejlepší vlastností.

Díky své aktivitě se stal také členem Papežské akademie věd a prvním prezidentem Papežské akademie pro život.

A co my? Využíváme hřiven, které nám byly dány, k tomu, abychom ukazovali světu na to, čemu věříme? Snažíme se získávat znalosti, abychom byli dobrými "advokáti naší víry"? Nebo si spíš žijeme jen tak sami pro sebe... ?

Zobrazeno 1947×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka