Hospodin je mé světlo a má spása

1. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

P. Josef Olejník se narodil 1. 7. 1914 v Květné (osada patřící pod obec Strání). Vystudoval arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, po absolvování nastoupil na CMBF v Olomouci. Na kněze byl vysvěcen 5. 7. 1938. V období druhé světové války studoval na Papežské minstitutu posvátné hudby. Po válce působil jako lektor zpěvu na CMBF a zároveň byl vicesuperiorem kněžského semináře.

S nástupem KSČ k moci byl přesunut do farnosti Andělská hora, Dětřichovice a Rudná pod Pradědem. V letech 1968 až 1975 působil na CMBF v Olomouci a Litoměřicích. V roce 1975 mu byl odňat státní souhlas. V roce 1990 pomáhal při obnově teologické fakulty v Olomouci a v tomto roce také získal za celoživotní dílo titul docenta. Na fakultě učil do roku 1996. Přestože už neučil na fakultě, tak až do konce života pomáhal méně nadaným bohoslovcům se zpěvem. Magistr Olejník zemřel 11. 7. 2009. Po zádušní mši v olomoucké katedrále sv. Václava byl převezen do Strání, kde byl uložen do kněžského hrobu.

Citát z žalmu, který je v nadpisu, měl Magistr Olejník na parte. Myslím, že velmi dobře vystihovala jeho život.

Dílo

Bez nadsázky lze říci, že dílo Magistra Olejníka je unikátní jak svým rozsahem tak i svojí kvalitou. Díky němu byla uvedena do života reforma liturgické hudby. Dílo je po hudební stránce inspirováno chorálem, ale nekopíruje ho.

Některé skladby jsou již časem prověřeny, jiné na to teprve čekají. Například modlitba ke svatému archanděli Michaeli, kterou složil v roce 1949, či nápěv modlitby Páně. Z díla Magistra Olejníka se sluší připomenout zhudebnění responsoriálních žalmů, složení několika ordinárií (mj. slavné ordinárium z Andělské hory - č. 502 v Kancionálu), zhudebnění texty obřadů svatého týdne, nedělních nešpor a spoustu dalších skladeb... Tyto zhudebněné nešpory se dvakrát do měsíce modlí kanovníci v katedrále.

Magistr Olejník odešel za Pánem. Jeho dílo tady zůstalo.

(Nahrávka bohužel neobsahuje závěrečné amen, kterým skladba vrcholí; skladbu diriguje Magistr Olejník)

O Magistru Josefu Olejníkovi píše olomoucký arcibiskup Jan Graubner ve svojí knize Kněžské osobnosti. (http://www.ikarmel.cz/kniha/Knezske-osobnosti_MCM0491.html)

Magistr Josef Olejník na TV-MIS http://www.tv-mis.cz/vypis.php?klic=412&vse=1

http://ado.cz/clanek/zemrel-mons-josef-olejnik

http://sklenenykostel.net/j15/index.php?option=com_content&view=article&id=1749:postludium-po-ivot-p-josefa-olejnika&catid=22:studie&Itemid=23

http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Olejník

Zobrazeno 3307×

Komentáře

jago

No jo, legendární sklárna v Květné. A partyja krojovaných ze Strání bývá skoro každý rok na Mikulášském jarmeku v Klobúkoch. Zastavte sa aj vy.

Terka8

jé, já tam jsem na videu ;) to už bylo dávno, co jsem tam byli zpívat se scholou CHJ...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka