Kristínko, Terezo, Zuzano - kde je vám konec?

2. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Gott a Matuška - dva muži-zpěváci, jejichž fanouškové dělili v 60. a 70. letech 20. století hudební publikum na dvě poloviny. A právě ten druhý z nich by dnes oslavil své 79. narozeniny.


Waldemar Matuška si tak jako plno jiných osobností tehdejší doby prošel divadlem Semafor. Zpíval tu jak sólově, tak v duetech s dalšími tehdejšími hvězdami - s Karlem Štědrým, Jiřím Suchým či Evou Pilarovou. Dvakrát vyhrál Zlatého slavíka.

Později se díky své popularitě dostal i na filmová plátna a odešel do jiného divadla - Rokoka. Další jeho partneři v duetech byli i "věčná" Helena Vondráčková či Karel Gott.

Z jeho nejslavnějších hitů můžeme zmínit například: Sbohem lásko, Růže z Texasu, Ach ta láska nebeská, Ó Zuzano, Tereza (jedině Tereza :-)... A mnohé další.

V roce 1986 využil Matuška svého častého koncertování v zahraničí a do rodné země se již nevrátil. Následně byly jeho skladby zakázány a komunistické úřady se snažily zahladit veškeré možné zmínky o něm.

Na Floridě zůstal i po roce 1989, na Českou republiku ale nezanevřel a hojně ji navštěvoval.  Zemřel 30. května 2009.

"Naše generace" Matuškovy nejznámější hity zná převážně od táboráků. Z mnoha jeho písní se staly trampovské "vypalovačky" a "odrhovačky", které k letním prázdninám, vůni ohně a svitu měsíce prostě neodkladně patří. A určitě i tyto prázndiny u nejednoho z oněch ohňů zazní.

 

 

 

Zobrazeno 3594×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka