Šest v jednom - vlastně v jedné

17. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Říká se, že kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem. Brali-li bychom tuto lidovou moudrost do slova, chodila by taková Hedvika Jagellonská po světě hned šestkrát.


Svatá Hedvika se narodila 18. února 1374 a zemřela 17. června 1399. Hedvika byla polská královna, která této zemi vládla mezi léty 1384 a 1399.

Hedvika byla korunována již ve svých desíti letech, a to jako Hedwig Rex Poloniae (=polský král) a nikoliv Regina Poloniae (=královna). Mělo se tak zdůraznit, že je vládcem ze svého vlastního práva, a nejen jako něčí snoubenka. Více historických podrobností, které korunovaci doprovázely, se dočetete zde.

V roce 1385 došlo ke sjednocení Polska a Litvy - ta byla tehdy v Evropě poslední pohanskou zemí. Její král Jogaila přijal křesťanství. V témže roce se také konala svatba tehdy třiceti šesti letého Jogaila s dvanácti letou Hedvikou. Po ní byl Jogailo korunován na polského krále jako Vladislav II. Jagello.

Hedvika jako královna příliš skutečné moci neměla. To ji ale nebránilo být aktivní v politických, kulturních a diplomatických kruzích. Zasloužila se například o překlady latinských knih do polštiny, dávala dary na dobročinné účely, zakládala nemocnice a kláštery. I její zásluhou bylo založeno biskupství ve Vilniusu a byla znovuvybudována krakovská univerzita - Jagellonská univerzita.

Hedvika byla velmi vzdělaná - domluvila se bosensky, maďarsky, latinsky, chorvatsky, polsky a německy. Zajímalo jí i umění, hudba a věda.
Proslulá byla i její zbožnost a úcta k Panně Marii a samozřejmě k Hedvičině patronce svaté Hedvice Slezské.

Hedvika zemřela do měsíce po porodu své dcery Elišky, která též nepřežila. Obě byly pohřbeny ve Wawelské katedrále v Krakově. Je patronkou všech královen a sjednocené Evropy. Bývá zobrazována jako světlovlasá, vysoká kráska s modrýma očima.

Čerpáno: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hedvika_z_Anjou

Zobrazeno 1586×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka