Básník poctěný Nobelovou cenou

23. 9. 2011 0:01
Rubrika: osobnosti

Dnes si připomínáme narozeniny Jaroslava Seiferta- básníka, který nedokončil gymnázium, ale přesto se stal prvním českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu a spoluzakladatelem poetismu. Byl zakládajícím členem Devětsilu. Jaroslav Seifert, mimo jiné také narodní umělec a signatář Charty 77.

Malý Jaroslav Seifert se narodil 23. září 1901.

Vyrostl v proletářské rodině a začal studovat gymnázium, to ale nedokončil a pustil se do práce novináře. Pracoval například v novinách Rudé právo. První básnická sbírka mu byla vydána v roce 1921- ve dvaceti. Poté Seifert vstoupil do Komunistické strany.Z té byl po několika letech vyloučen, protože podepsal tzv. Manifest sedmi (ten protestoval proti bolševizaci v novém vedení Komunistické strany)

Seifert se nebál vyjádřit svůj názor nikdy-později podepsal Chartu 77.

Když v roce 1984 obdržel tak obrovské vyznamenání, jakým je Nobelova cena za literaturu, musela ji za něj přebrat dcera. Velkého obdivu se bezprostředně po obdržení ceny ve své vlasti také nedočkal.

Zemřel o dva roky později-10. ledna 1986. Pohřben byl v Kralupech nad Vltavou. Dalším generacím zanechal mnoho básnických sbírek, mezi které patří například Slavík zpívá špatně, Ruce Venušiny, Přilba hlíny nebo Býti básníkem.

Zdroje: Školní slovník českých spisovatelů

http://www.spisovatele.cz

www.wikipedia.org

středoškolské zápisky:-)

Zobrazeno 1684×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka