Řekl životu ano

2. 9. 2011 0:01
Rubrika: osobnosti

Je jedním z lidí, kteří prošli hrůzami koncentračního tábora. Nezatrpkl. Dokonce se dá říci, že tato zkušenost obohatila jeho práci. Byl to on, kdo prohlašoval, že i v utrpení člověk může nalézat smysl. Zakladatel "třetí vídeňské školy psychoterapie" a zakladatel logoterapie - Viktor Emanuel Frankl.


Narodil se 26. března 1905 ve Vídni. Jeho rodiče však měli české kořeny. Franklův otec Gabriel zanechal studia medicíny a později se stal sekčním ředitelem na ministerstvu sociální správy. Franklova matka byla Židovka. V jejím rodokmenu můžeme najít i známé jméno-rabi Loew.

Frankl vystudoval medicínu, kterou jeho otec nemohl dostudovat pro nedostatek peněz. Původně se chtěl mladý Frankl stát gynekologem, ale nakonec zakotvil u psychiatrie a neurologie.

Frankl měl slibně nastartovanou kariéru lékaře. Vedl neurologické oddělení. V roce 1941 se oženil se staniční sestrou Tilly.Netrvalo však dlouho a přišlo nejhorší období jeho života. Celá jeho rodina včetně manželky Tilly, s níž byli sezdáni teprve devět měsíců, byla poslána do koncentračního tábora. Sám Frankl prošel několika různými tábory ve kterých strávil dlouhé tři roky. Celá jeho rodina zahynula. Přežila pouze jeho sestra. Tilly těsně po osvobození podlehla epidemii tyfu.

Frankl o svém pobytu v koncentačním táboře napsal poutavou knihu s názvem A přesto říci životu ano. Zde se snaží vylíčit, co lidé v koncentračním táboře prožívali. Říká například:,,Situace je bezvýchodná, denně, hodinu co hodinu, minutu co minutu na nás číhá nebezpečí smrti." píše také, že vězni na sebe po čase navlékli jistou necitlivost, aby koncentační tábor přežili. I přesto ale: ,,Tělesná bolest způsobená ranami není to podstatné... jde o duševní bolest!" Právě v souvislosti s koncetračním táborem Frankl zmiňuje své myšlenky, které ho později proslavily: ,,Ve způsobu, jakým člověk na sebe bere svůj nezvratný osud a také všechna utrpení s ním spojená, se i v těch nejtěžších situacích a až do poslední minuty života otevírá nepřeberná řada možností, jak smyslupně utvářet vlastní život."

Po návratu z koncentračního tábora Frankl pokračoval v započaté kariéře. V letech 1946-1970 byl přednostou vídeňské neurologické polikliniky. V roce 1947 se znovu oženil s Elli, která mu porodila dceru Gabrielu. Frankl se dočkal i vnoučat Kathariny a Alexandera.

Napsal 31 knih, které vyšly v 25 jazycích. Kromě již zmiňovaného A přesto říci životu ano mezi ně patří například Lékařská péče o duši. Mezi jeho pojmy patří například existenciální vakuum (pocit nesmyslnosti) nebo nedělní neuróza.

Přednášel po celém světě a v devadesátých letech zavítal i do České republiky. Jeho učení rozhodně nezapadlo a po světě má mnoho žáků, mezi ně patří například Elisabeth Lukas.

Zemřel 2. září 1997 ve své rodné Vídni.

Zdroje:

A přesto říci životu ano

Dějiny psychologie

http://www.viktorfrankl.org/

Zobrazeno 4725×

Komentáře

David Augustýnek

Knihu vřele doporučuji!

violistová

já taky!!!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka