V nebi budu slyšet

17. 12. 2011 0:01
Rubrika: osobnosti

„V nebi budu slyšet.“  Ludwig van Beethoven

Jeden z největších světových skladatelů Ludwig van Beethoven, který žil na přelomu17. a18.století, měl velmi kruté dětství a těžký život. To si ale ostatně můžete přečíst ve všech jeho životopisech.

            Dovolte mi osobní vzpomínku. Jezdívali jsme na prázdniny k tetě. Strejda byl milovníkem Beethovenova díla. Měl tenkrát bohatou sbírku gramofonových desek. Když pouštěl Beethovenovy symfonie, musely  jsme i my děti tiše sedět a nedutat. Moc nám to nešloJ A když hudba dozněla, ujal e strýček slova a začal nám skladby vysvětlovat. A my jsme vůůůůůbec, ale vůůůůůůbec nerozuměly. To bylo asi moje první setkání s Beethovenem.

            Další setkání jsme absolvovala v hudebce, když jsem chodila do houslí a při hudební nauce jsme občas měli poslechy děl hudebních skladatelů.

            Velmi příjemná „rande“ s Beethovenem prožívám nyní zhruba od svých třiceti let. Ponořím se do jeho hudby, která pozvedá k Hospodinu. Beethovenova díla jsou hutná, není to žádná lehká strava. Kdybychom chtěli porovnat Mozarta s Beethovenem – pak Beethoven to je taková svíčková, kdežto Mozart pařížský dort se šlehačkouJ. Pokud si chci doma pustit některou Beethovenovu skladbu, musím na ni mít chuť a sílu. Beethoven je jako milenec, kterého nemůžete jen tak odbýt. Není to hudba, kterou by bylo možné poslouchat jak kulisu. Je to no „hlavní jídlo“, na které je třeba se soustředit, vychutnat ho. Mozart skládal lehce a napsal mnoho skladeb, Beethovenova práce byla plná slzí a potu. Ale ta kvalita je znát. Mozarta či Vivaldiho si klidně pustím třeba ke psaní nebo čtení, u Beethovena to nejde. Beethoven nepodléhá módě. Kvalita se neoposlouchá. Možná bude pro vás zatím „nestravitelný“, ale dorostete do něj. 

Modlitba Ludwiga van Beethovena

Bože, Duchu, který každým
prostorem a nekonečným časem
pronikáš, Ty jsi nad hranicemi
myšlenky, která se upíná vzhůru.
Před počátkem světa jsi byl
a rozkázal jsi zmatku,
aby se stal ušlechtilým řádem.
Byl jsi dříve než Země plula
v nebeském prostoru. Skrze Tvoji
skrytou lásku vše povstalo ke Tvé
oslavě. Přijmi vděčnou píseň chval…

Co tě vedlo k tomu, abys neomezeně
projevoval svoji moc a dobrotu?
Jaké zářivé světlo vedlo Tvoji sílu
a moudrost bez hranic?
Veď mého ducha, pozvedni mne
svou silou z těžké hlubiny, abych bez
bázně a v ohnivém vzmachu přispěl
k oslavě Tebe! Neboť Ty jediný
umíš naplnit nadšením.

Zobrazeno 1978×

Komentáře

František Fiala

Jedinečný Beethoven!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka