Mrkev pro ryzáka

14. 2. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes jsou to právě dva roky, kdy do Cílové rovinky doběhl život britského žokeje, novináře a spisovatele detektivních románů Dicka Francise.


 

 Dick Francis se narodil 31. října 1920 ve Walesu. Do svých 15 let navštěvoval (někdy se mu to zdálo býti Za trest) Maidenhead County School. Poté byl jako Živá investice profesionálním lovcem talentů naverbován pro kariéru žokeje klasické steeplechase, kde brzy začal být pro své soupeře Hrozbou.

V roce 1939 narukoval k RAF; během války strávil Drahý čas jako pilot bombardéru (Spitfire a Lancaster) v Královském letectvu. Mnohdy se dostával pod Křížovou palbu, ale naštěstí válka a její Souboje v letu skončily, aniž by musel mladý Dick Francis podat Cenu krve.

V roce 1947 slíbil lásku Až za hrob svojí nastávající ženě Mary Margaret Brenchlyové, se kterou měl syna Felixe, který dodržujíce Rodinnou čest, stal se také mj. spisovatelem detektivek.

 Po válce se stal Dick Francis profesionálním žokejem. Brzy byly na jeho dostihy vypisovány Vysoké sázky, neboť Francis byl velice nadaný žokej a stal se také uznávanou celebritou. V tomto Sportu královen vyhrál více než 350 závodů a stal se také šampionem dostihů. V letech 1953 až 1957 se stal žokejem Jejího Veličenstva královny Elizabeth.

Francis jel osmkrát ve světově proslulém závodě Velká národní steeplechase, v roce 1956 málem závod vyhrál. Bohužel to tehdy byl Start bez cíle, neboť jeho kůň, patřící královně matce Devon Loch, se pár metrů od vítězství náhle zhroutil.

 Tento incident Dicka Francise trefil Do černého. Úspěšný žokej se tak dostal na Rozcestí a rozhodoval se o tom začít novou kariéru. Krátce poté literární agent John Johnson přesvědčil Dicka Francis o napsání autobiografie. V roce 1957 Francis utrpěl další Tvrdý úder po pádu z koně. Jeho Poslední šance zhasla po verdiktu lékaře po posledním pádu.

 Dick Francis dokončil svou autobiografii „Sport královen“ která byla zveřejněna o rok později a přijal pozvání stát se dopisovatelem London Sunday Express. Dick Francis pracoval jako sportovní korespondent 16 let a za tu dobu se z něj stal na slovo vzatý Expert.
Sportovní novinařina, ve které se mnohdy objevují Horké peníze, brzy vedla k psaní beletrie. To pokračovalo k sérii nejprodávanějších detektivních románů, ve kterých se pravidelně objevuje Motiv koní. 

Jeho první, román Smrt favorita (Dead Cert) byl zveřejněn v roce 1962. Jeho 36. román, Za trest (10 lb Penalty, 1997), byl zveřejněn v USA Sons GP Putnam v září 1997. Kromě jeho románů a autobiografii, Francis také zveřejnil biografii Lester Piggott, Život Žokeje a osm povídek. Editoval (s Johnem Welcome) čtyři sbírky závodních příběhů, a přispěl do mnoha k sborníků a periodik.

Myslím, že to nebyl z jeho strany žádný Risk, věnovat další Drahý čas psaním těchto knih, které často drží naše smysly V šachu, procvičuje naše Nervy a nádherně popsané scenérie Hurikánů a cválajících Divokých koní v nás nutně budí radostné Reflexy :)



Zobrazeno 2016×

Komentáře

voda-zpívající

soutěž - kdo najde v textu nejvíce názvů jeho děl

Ferenc

@voda-zpívající: Kam psát výsledky?

Marťule

posílejte je mě do vzkazů :) výhry zaručeny :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka