Něžné kuře francouzského filmu aneb Žít láskou

28. 2. 2012 8:14
Rubrika: osobnosti

Před rokem, 28. února 2011, zemřela charismatická herečka,
Annie Girardot.


Byla spíš sympatická než krásná, a možná proto byla mezi nejpopulárnějšími hvězdami francouzského filmu. Mnohostranná herečka nejčastěji představovala postavy se silnou vůlí, nezávislé, pracující a často osamělé ženy. Ty byly v jejím ztvárnění natolik realistické, že si brzy získala oblibu zejména u žen sdílejících stejný osud. Natočila přes 100 hraných a televizních filmů (filmografie na webu CSFD) Na konci svého života se stala osobností symbolizující životní boj s Alzheimerovou chorobou. V pařížském sanatoriu ji v posledních okamžicích života doprovázely dcera Giulia i vnučka Lola Vogelová.

Než si přečtete pár životopisných dat, udělejte si tříminutovou pauzu na několik snímků, které vám Annie připomenou... a na konci si přečtěte pár řádek její rukou.
„Hledejte stále možnost konat dobro. To je vaše jediná možnost, jestliže opravdu hledáte štěstí. Snažte se stále konat dobro. Žít život, ach ano..... Život _ Annie Girardot

Annie se narodila 25. října 1931 v Paříži. Divadlo ji lákalo odmalička, nejprve se však stala zdravotní sestrou po vzoru své matky. Poté začala navštěvovat herecké kurzy a v roce 1954 absolvovala herectví na pařížské konzervatoři. To už měla zkušenosti s vystupováním na malých pařížských divadelních scénách, ale i v kabaretech jako tanečnice. V roce 1954 debutovala na slavných prknech Comédie-Française, o dva roky později ji kritika opěvovala v Cocteauově hře Psací stroj. Před filmovou kamerou se poprvé objevila v roce 1956.
Pracovala snad se všemi slavnými francouzskými herci a režiséry. Natočila přes 100 hraných a televizních filmů, k těm nejznámějším patří například Tři pokoje na Manhattanu, Žít a užít, Novicky, Stará panna, Prožít si své peklo, Něžné kuře, Ukradli torzo Jupitera, Černý talár pro vraha a další.

V roce 1982 si silná kuřačka a milovnice dobrého piva se svým tehdejším přítelem a společníkem Bobem Decoutem otevřela v Paříži divadlo Casino de Paris, které ale za tři roky zkrachovalo. Herečka se ocitla v osobní i umělecké krizi a ve velkých dluzích, které splatila až v roce 1990.

Pomlouvačné útoky tisku zpochybňující její uměleckou poctivost a problémy s vlastní dcerou Giulií způsobily její několikaletou tvůrčí odmlku. Její návrat do filmových rolí nevyvolal žádnou senzaci, role, které jí nabídli začínající režiséři, ji zaujaly natolik, že se rozhodla jejich zajímavé filmy (Černá listina, Vzpomínky, vzpomínky, Sbohem, jezevče) svým jménem zaštítit a zaručit tak částečně jejich diváckou úspěšnost. Opravdový návrat je smybolizován udělenou cenou César v roce1995, kterou byl oceněn její výkon ve vedlejší roli paní Thénardierové ve zmodernizovaném film. přepisu románu Victora Huga Bídníci 20. století

Annie Girardot máme neodmyslitelně spojenou s hlasem Věry Galatíkové. "Mám občas dojem, že máme něco společného – nejen barvu hlasu, ale především podobný způsob cítění. Když ji dabuju, tak cítím dopředu, co udělá, protože bych ve stejné chvíli udělala totéž," vypráví o ní česká herečka v roce 1979 a dodává: "A byly chvíle, kdy mě její výkon zahltil tak, že jsem nebyla schopna vyslovit ani slabiku."

Annie Girardot je také autorkou biografií Žít láskou a Odejít, vrátit se nebo pamětí Horká krev.



Zdroje:

http://zivotopis.osobnosti.cz/annie-girardot.php
http://kultura.idnes.cz/zemrela-annie-girardotova-nezne-kure-francouzskeho-filmu-p35-/filmvideo.aspx?c=A110228_161300_filmvideo_tt
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zemrela-francouzska-herecka-annie-girardotova/602777&id_seznam=35257
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/116786-zemrela-annie-girardotova/
http://bijak.blesk.cz/clanek/bijak-filmove-hvezdy/149570/zemrela-annie-girardotova-pred-smrti-nevedela-ze-hrala.html

 

 


Zobrazeno 2550×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka