Rozjásané aleluja

23. 2. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 327 lety se v Halle narodil autor oratoria Mesiáš, v jehož závěru zní světoznámé sborové Aleluja. Georg Fridrich Händel patří mezi vrcholné představitele evropské barokní hudby.


Narodil se 23. 2. 1685 v rodině ranhojiče. Jeho matka byla dcerou pastora. Händelovo nadání se projevilo velmi záhy, a proto byl svěřen do výchovy vzdělanému varhaníkovi F. W. Zachowovi. Měl na něj velký vliv především v kompozici a hře na klávesové nástroje.

V roce 1702 se Händel pokusil splnit přání svého amúzického otce a vstoupil na právnickou fakultu. Z přednášek osvícenského rektora čerpal posilu pro svůj ideál svobodného člověka. Současně se studiem vykonával úřad místního varhaníka. Obojí po roce opustil a odešel do Hamburku, aby se zde cele věnoval hudbě. Nastoupil ke zdejší opeře jako houslista a později jako cembalista.

V roce 1706 Händel odešel do Itálie, aby se zde zdokonalil v operní skladbě. Komponováním kantát pro sólový hlas získal zkušenosti s italským veršem a melodikou.  Ač byl luterán, vyhověl i objednávkám katolické chrámové hudby. V Benátkách byla provedena jeho opera Agrippina, kterou slyšel také hannoverský kurfiřt, který si ho pozval do své dvorní kapely. Händel si domluvil možnost odcestovat na dlouhodobé umělecké cesty. 

Zanedlouho se vydal na 8 měsíců do Londýna. Záhy překonal první obtíže (neuměl anglicky) a za necelého půl roku se prosadil operou Rinaldino.  Nakonec se usadil v Londýně natrvalo, získal přízeň královny Anny, která ho, i když neměl britské občanství, pověřila kompozicí skladby pro národní slavnost (Utrechtské Te Deum). V roce 1720 spoluzaložil Královskou hudební akademii, čímž velmi ovlivňoval hudební život v Anglii. Pro tuto společnost skládal opery. Neskládal je v angličtině, což se nelíbilo místním občanům (Ottone, Giulio Cesare, Rodelinde). Po několika letech Händel musel ustoupit tlaku publika a začal komponovat anglicky (oratorium Alexandrova slavnost).

V posledním tvůrčím období skládal anglická oratoria na starozákonní náměty, jimiž získal sympatie patriotů (Saul, Samson, Juda Makabejský). Největší ohlas získalo oratorium Mesiáš. Během komponování ztratil zrak, dále však hrál varhanní party svých oratorii (naposled v Mesiáši osm dní před smrtí). Zemřel 14. 4. 1759 v Londýně.

Kromě oper a oratorií jsou známy jeho suity Vodní hudba, Hudba k ohňostroji. Napsal také 3 cykly varhanních koncertů, nástrojové sonáty.  

Händel byl mohutné postavy, činorodý, výbušný, dominantní povahy. V řeči mísil 4 jazyky (němčina, angličtina, francouzština, italština), podobně tak ve své tvorbě spojoval charakteristické prvky hudby těchto národů. V souladu s dobovým názorem velkoryse přejímal do svých děl a nově zpracovával hudební nápady jiných autorů.

Aleluja z oratoria Mesiáš možno poslechnout zde: //www.youtube.com/embed/usfiAsWR4qU

Zdroje:

VOLEK, Tomislav: Osobnosti světové hudby. Praha : Mladá fronta, 1982. 1. vydání. 264 s. 23-053-82

Zobrazeno 1732×

Komentáře

Asterix

Vida, to jsem ani nevěděl, že ke konci života Händel oslepl...

btw mně se líbí, jak ho Angličané považují za svého miláčka :)- něco jako když Mozart při svém pražském pobytu údajně prohlásil "moji Pražané mi rozumějí" :D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka