John Wyndham

11. 3. 2012 7:59
Rubrika: osobnosti

občanským jménem John William Parkers Lucas Beynon Harris, autor post-apokalyptických sci-fi románů zemřel 11. 3. 1969.


John se narodil 10. července 1903 v nerovném vztahu decry kováře a advokáta v Jižním Walesu.
Do roku 1911 se s rodiči stěhoval po mnoha různých anglických městech. Mezi lety 1918 a 1921 žil v Bedales, kde vystudoval střední školu. Vyššího vzdělání již nedosáhl, neboť si je z finančních důvodů nemohl dovolit.
John Wyndham pracoval v oboru práv, později na farmě a zabýval se také reklamou. V roce 1925 prodal své první krátké povídky.
Ve třicátých letech hodně publikoval v novinách a vědecko-fantastických magazínech a časopisech, hlavně amerických. Své povídky vydával většinou pod různými pseudonymy, které vytvářel ze svého rozsáhlého jména - John Wyndham, John Beynon, Lucas Parkes, John Harris, John Beynon Harris, Johnson Harris, Lucas Beynon. Také se pokoušel proniknout i do detektivního žánru. Ale větší popularity nedosáhl.
Za 2. světové války se John Wyndham aktivně zapojil do boje proti nacistům, kdy pracoval v britské státní službě a později vstoupil do britské armády. Po skončení války pokračoval v psaní, své povídky i romány vydával převážně na americkém trhu. 
Velký úspěch přišel až po druhé světové válce, a to právě s románem Den trifidů (The day of the triffids, 1951), který byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků a byl i zfilmován. I tento román (s dalšími postapokalyptickými "spekulativními" romány), je zařazovány do žánru sci-fi,ačkoli je v nich velmi málo vědecké fantastiky. Ve svých dílech ukazuje, co by se dělo, kdyby ..... Tyto otázky i odpovědi zasazuje do jinak normálního pozemského prostředí. Johnu Wyndhamovi patří čestné místo po boku R. Bradburyho a A. C. Clarka, v jejichž společnosti se dostal i mezi doporučenou četbu školní mládeže.
Jako autor dalších románů byl velmi aktivní. Každé dva roky vycházel nový román. Po roce 1960 se Wyndham odmlčel a věnoval se rodině.
Manželství uzavřel až jako šedesátiletý v roce 1963.

V roce 1968 napsal svůj poslední román Chocky - příběh o malém chlapci, který se telepaticky domlouvá s přítelkyní na neznámé planetě.


DEN TRIFIDŮ ( THE DAY OF THE TRIFFIDS, 1951 )
Hlavní hrdina Bill - autor na této postavě vypráví celý děj. Kniha není totiž pouze katastrofický příběh, ale zobrazuje lidské vztahy a rozpory ve společnosti.
Bill je biolog zabývající se výzkumem trifidů, je to kladná postava, která se vzhledem ke svým vědomostem snaží nejen přežít katastrofu, ale také pomoci ostatním. Autor napsal knihu v 1 os. č.j., a proto se při četbě zdá, jako by nešlo o Billa, ale o čtenáře samotného. Postava je opravdovým příkladem morality.
Partnerka Billa Josella Playtonová - mladá žena, která rovněž přežila katastrofu bez ztráty zraku. Prochází důležitými životními událostmi od úmrtí svých rodičů až po založení rodiny s Billem.
Tato postava příběhu se snaží najít přátele, je ochotna se zcela přizpůsobit novým podmínkám v novém životě. Je Billovi oporou a obě postavy Bill a Josella představují ideál manželského života.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/wyndham
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/john-wyndham-168
http://www.velikani.cz/index2.php?zdroj=wyndhamj&kat=litam
http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Wyndham

Zobrazeno 1663×

Komentáře

barak

Den trifidů je skvělá knížka. Doporučuji!

František Fiala

Slyšel jsem o ní jen kladné hodnocení...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka