Muž beze jména

31. 5. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Rodák ze San Franciska, Clint Eastwood dnes oslaví své 82. narozeniny.


Clint Eastwood vyrůstal v chudé, dělnické rodině. Po skončení střední školy začal pracovat jako dřevorubec v Oregonu, hrával na barová piána a také působil jako plavecký instruktor v americké armádě. Když však viděl, že jeho živoření nemá perspektivu, rozhodl se pro studium obchodu na Los Angeles City College.

 

Clint Eastwood


Byl to filmem nadšený mladík a neustále usiloval o získání nějaké té roličky. Koncem padesátých let si zahrál v různých - většinou brakových - sci-fi filmech a jiných podivnostech, až se dostal k hraní ve westernech italského mistra Sergia Leoneho. PRO PÁR DOLARŮ (1964), PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC (1965) a DOBRÝ, ZLÝ A ŠKAREDÝ (1966) se staly klasikou žánru až z Eastwooda udělali světovou megahvězdu. Druhou periodou vývinu Eastwoodovy závratné kariéry byla série filmů o nekompromisním a drsném muži zákona Harrym Callahanovi. První z filmů se jmenoval DIRTY HARRY a byl natočen 1971, v roce, kdy také Eastwood poprvé okusil působení za kamerou coby režisér. Díky Dirty Harrymu se stal tvrdým chlapíkem č.1, co se rozhodl trochu rozčeřit několika komediemi, z nichž největšího úspěchu se dočkali NIKDY NEPROHRÁL (1978) a VŽDY ZVÍTĚZÍ (1980). V osmdesátých letech se jeho status komerční hvězdy začal nebezpečně vytrácet, což vyvrcholilo přepadem v pořadí pátého filmu ze série o Dirty Harrym - DEAD POOL (1988).

Jeho comeback však nastal v roce 1992, kdy s jeho autorským filmem NESMIŘITELNÍ trumfnul na oscarovém večeři. Jako producent získal Eastwood Oscara za nejlepší film a zlatou soškou byl také oceněn za nejlepšího režiséra. O rok později natočil s německým režisérem Wolfgang Petersen úspěšný thriller S NASAZENÍM ŽIVOTA (1993. Eastwoodovi vrátil status neporazitelného hrdiny na straně zákona a znovu ho uvedl na plátna přeplněných kin. V roce 2004 natočil – a i si v něm zahrál – film: MILLION DOLLAR BABY. A tak je dnes Clint Eastwood zpět mezi námi a jeho režijní i herecké počiny nadále těší diváky po celém světě.

Million Dollar Baby. (Clint Eastwood, Hilary Swank)

 Autor: Josefína z Lemberka

Zobrazeno 2409×

Komentáře

Ferenc

Million Dollar Baby - jeden z filmů, který mě opravdu dostal...

Marťule

Mě dostalo i to, že herečka v HR - Hilary Swank je tatáž herečka, která hrála HR v PS:I love you

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka