Bůh bydlí tam, kde ho pustí dovnitř

13. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Martin Buber je jeden z nejvýznamnějších myslitelů 20. století, který ve svém díle originálně čerpal z židovského myšlení a západní evropské filosofie.


Martin Mordechaj Buber se narodil 8. února 1878 ve Vídni, rozvedení rodiče jej však záhy svěřili do výchovy prarodičům, kteří žili ve Lvově. Pro dědečka Salomona Bubera, statkáře a ředitele banky, učeného lingvistu a vydavatele midrašů (židovských výkladů starozákonních textů), byla základem vzdělání dokonalá znalost jazyků. Proto Martin Buber vystudoval polské gymnázium ve Lvově, poté pokračoval ve studiu na univerzitách ve Vídni, Lipsku, Curychu a Berlíně. Zapojuje se do sionistického hnutí. Působí jako profesor religionistiky a etiky na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem. V březnu roku 1938 na poslední chvíli opouští národně socialistické Německo a odjíždí do Palestiny. Umírá v Jeruzalémě 13. června 1965.

Buberovo originální myšlení inspirovali zejména Ludwig Feuerbach a Sören Kierkegaard. Lidský život je podle Bubera vždy setkáváním, které se děje v modu dvou „základních slov“, buď v modu „Já-Ty“, anebo „Já-Ono“. Osoba ovšem vzniká pouze v modu Já-Ty, a to právě skrze Ty. V modu Já-Ty se děje i vztah člověka k Bohu, protože je to dialog.

Zdroje

http://chemi.muni.cz/~literak/buber.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Buber

/voda-zpivajici/

Zobrazeno 1067×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka