Čarostřelec s taktovkou

5. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Vlak EuroCity 378 připomíná osobnost, jejíž brzké úmrtí v roce 1826 si dnes připomínáme.



Německý hudební skladatel, klavírista a dirigent, celým jménem Carl Maria Friedrich Ernst von Weber se narodil pravděpodobně 18. listopadu 1786 v Utíně (Euten) v Holštýnsku, nedaleko Lübecku. O dva dny později byl v místním kostele pokřtěn. Žádným šlechticem vlastně nebyl, přídomek "von" používal samovolně jeho světácký otec Franz Anton Weber, který byl od roku 1778 hudebním ředitelem divadla v Lübecku a později kapelníkem na knížecím biskupském dvoře v Utíně, když byl předtím ředitelem jednoho kočujícího divadla. Weberův strýc Fridolin Weber, byl otcem Mozartovy paní Constance.
Mladý Carl Maria studoval klavír, zpěv a skladbu. Již ve 13 letech vystupoval jako klavírista a v roce 1800 napsal svou první operu Lesní žínka. Opera se hrála v Praze a dokonce česky. V necelých 18 letech byl Carl povolán jako ředitel opery do Vratislavi, kde vytvořil nový orchestr i sbor, skládal a koncertoval.
Do Prahy přišel v roce 1813 již jako uznávaný skladatel, dirigent a koncertní mistr. Postupně uvedl na scéně Stavovského divadla několik desítek her a také Mozartova Dona Giovanni. Weber bydlel v sousedství divadla ve Vratislavském domě, v čp. 450 v Jilské ulici.
6. března 1813 uskutečnil koncert v sále Reduty, kde uvedl řadu vlastních skladeb. Válečný rok 1813 přivedl do Prahy mnoho uprchlíků z Pruska a Saska a tak 14.září 1813 uspořádal Weber benefiční koncert pro uprchlíky s výtěžkem 810 zlatých. Podobný čin udělal ve prospěch chudobince v Praze. V té době se vášnivě zamiloval do paní Terezy Brunetti roz. Freyové, jejíž dvanáctiletou dceru učil hrát na klavír a zpívat.
Nakonec se však objevila sličná Caroline Brandtová, kterou si 4. listopadu 1817 vzal za manželku v pražském kostele sv. Jindřicha. V té době však již působil Carl Maria von Weber v Berlíně a Drážďanech.
V květnu 1821 byla provedena s obrovským úspěchem Weberova opera Čarostřelec.
13. února 1822 přijíždí těžce nemocný Weber do Prahy, aby tu osobně dirigoval svého Čarostřelce.

Weberův pobyt v Mariánských Lázních
Weber onemocněl vážnou chorobou - krční tuberkulózou a v roce 1824 se léčil v Mariánských Lázních. Přijel sem pouhý rok po Goethově pobytu a bydlel v domě čp.39 "Zlatý orel". Ve stejné době tu bydlel i Weberův pražský žák, klavírní virtuos a hudební skladatel Ignác Moscheles z Prahy. Zdá se, že příjezd obou hudebníků spolu souvisel.
Když Weber odjel z lázní, zbývaly mu necelé dva roky života.

Předčasná smrt a Weberův význam
Carl Maria von Weber zemřel den před svým odjezdem z Londýna, 5. června 1826, v necelých 40 letech. Krátce před smrtí byl ještě svědkem premiéry opery Oberon. Pohřben byl za tónů Mozartova Requiem v Noorfieldu, odkud byly jeho ostatky v roce 1844 převezeny do Drážďan. 
Weberovu slávu založily tři opery - Čarostřelec (1821), Euryantha (1823) a Oberon (1826).
Operou Čarostřelec založil Weber romantickou školu německé opery.
Oberon byl napsán na objednávku a měl libreto v angličtině.
Weber napsal také dvě symfonie, dva klavírní koncerty, různé písně, kantáty, mše, arie, komorní a klavírní hudbu (Pozvání k tanci, 1819).

Přínosem Carl Maria von Webera bylo mj. zavedení používání taktovky u dirigentského pultu...

Zdroj:
http://hamelika.webz.cz/h99-05.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Maria_von_Weber

Nechejte si chvíli času a poslechněte si slavné Weberovo Pozvání k tanci
nebo něžný Koncert pro klarinet F-mol (Clarinet Concerto No.1)

Zobrazeno 2451×

Komentáře

Adamet

Začátek první věty "Vlak EuroCity 378 připomíná osobnost ... " mě teda dostal :-D

ViZ

Proč?

Nelly15

To je náhodička, zrovna dneska jsme o něm mluvili v hudebce. I o EuroCity padla zmínka...;-)

Adamet

to ViZ: Prostě přesně trefné. Právě nebýt stejně pojmenovanému jednoho páru vlaků EC, tak neznám ani jméno tohoto skladatele. Nevzpomínám si, že bych o něm někdy jinak něco slyšel a to bohužel ani z hodin hudební výchovy ze ZŠ.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka