Všestranný učenec své doby

21. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes slavíme výročí od smrti lékaře a rektora univerzity Jana Jessenia. V roce 1600 provedl první veřejnou pitvu, která umožnila dokonalejší poznání lidského těla.


Jan Jessenius se narodil 27. 12. 1566 ve slezské Vratislavi a začal studovat na vratislavské městské škole. Osud nadaného protestantského synka vedl nejdříve na proslulou akademii do Wittenbergu a později do Lipska, kde studoval filosofii a medicínu. Touha po hlubším medicínském vzdělání a také proslulost významné lékařské fakulty v Padově přilákaly i jeho. Cestou ze Saska do severní Itálie navštívil Jessenius poprvé i Prahu, která měla v budoucnu vidět řadu jeho triumfů i tragický konec.

V roce 1591 obhájil Jessenius svoji lékařskou tezi o onemocnění žluči i filosofickou práci o nároku lidu na odboj proti tyranům. Jako nekatolík nemohl získat doktorát, ale na vřelá doporučení profesorů byl na zpáteční cestě v Praze prohlášen doktorem filosofie a medicíny. U studentů byly velice oblíbené jeho poutavé přednášky.

Stal se rektorem významné univerzity ve Wittenberku. Byl dvorním lékařem císaře Matyáše. V roce 1617 začal působit jako rektor Pražského učení (univerzity), kde rozšířil přednášky o medicínskou problematiku.

Zapojil se do českého stavovského povstání a to se stalo pro něj osudné. Byl popraven na Staroměstském náměstí v Praze 21. 6. 1621 spolu s 26 českými pány, a to krutým způsobem. Nejdříve mu zaživa vyřízli jazyk a po smrti jeho tělo rozčtvrtili. Dobová svědectví prý vypovídají o tom, že doktor Jessenius zemřel statečně a hrdě.

 

Literatura:

KUBŮ, Naďa : České země v době renesance.  Praha : Albatros. 1. vydání.

Kolektiv: Encyklopedický slovník.  Praha : Odeon, 1993. 1. vydání. 1253 s. ISBN 80-207-0438-8

http://www.odmaturuj.cz/zivotopisy/jan-jessenius-2/

 

Zobrazeno 991×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka