Kmotr

2. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Autor tohoto slavného románu z mafiánského prostředí zemřel 2. července 1999 v New Yorku.


Omilostněná prosebnice, očištěná od hříchu, sklonila hlavu a sepjala ruce nad zábradlím oltáře. Trochu pohnula tělem, aby ji tak netlačila kolena. Z mysli vypudila všechny myšlenky na sebe, na děti, na všechen hněv, všechnu vzpouru, všechny otázky. Pak s hlubokou a z hloubi duše pramenící touhou uvěřit, být vyslyšena, odříkávala příslušné modlitby za spásu duše Michaela Corleona, jak činila každý den od zavraždění Carla Rizziho…

Mario Puzo se narodil v rodině imigranta Antonia Le Conti Puzo a jeho manželky Marie. Stalo se to dne 15. října 1920 v „Pekelné kuchyni“ (Hell´s Kitchen), místní části New Yorku. Během druhé světové války sloužil u letectva. Po skončení války u něj nadále zůstal jako civilní zaměstnanec. Studoval také sociologii na Kolumbijské univerzitě. Dlouhá léta pracoval v diplomatických službách.
Mario Puzo  se v roce 1946 oženil s Erikou Lina Broske, s níž měl 5 dětí (tři syny a dvě dcery).
Začal psát v roce 1950. Spisovatelské prvotiny (Temná aréna, Šťastný poutník) mu slávu nezískaly. To se změnilo v roce 1969, kdy publikoval román The Godfather – Kmotr. Sice na něj navázal dalšími úspěšnými romány z prostředí italské mafie v New Yorku (Sicilián, Omerta, Poslední kmotr), přesto pouze Kmotr patří mezi kultovní knihy (a posléze i filmy – neboť byl zfilmován v roce 1972).

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mario_Puzo
http://www.mariopuzo.com/
http://www.kirjasto.sci.fi/mpuzo.htm

Zobrazeno 1293×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka