Caesar Botička

31. 8. 2012 5:52
Rubrika: osobnosti

31. srpna roku 12, tedy před 2000 lety,se narodil Gaius Caesar Augustus Germanicus. Je znám spíše pod přízviskem Caligula, což v překladu znamená „botička".


Toto pojmenování dostal během vojenských tažení svého otce Germanika v Germánii.
   Byl římským císařem vládnoucím od 16. března 37 až do okamžiku svého zavraždění dne 24. ledna 41. Panoval jako v pořadí třetí císař římské říše a byl členem julsko-klaudijské dynastie, založené Caesarem Augustem.
   Úspěšný generál Germanicus byl synovec a adoptivní syn císaře Tiberia. Když Germanicus v Antiochii v roce 19 zemřel, Caligulova matka Agrippina starší se vrátila se svými šesti dětmi do Říma. Její spor s Tiberiem nakonec vyústil ve smrtící pohromu celé její rodiny. Caligula se stal jejím jediným žijícím mužským příslušníkem. Nedotčen smrtícími intrikami Seiana přijal v roce 31 Tiberiovo pozvání na ostrov Capri, kam se císař ukryl před okolním světem o pět let dříve. Po smrti svého prastrýce a adoptivního děda se 16. března roku 37 chopil moci. Caligula nebyl jediným Tiberiovým následníkem. Tiberius si vybral svého mladého vnuka Tiberia Gemella za spoludědice. Kvůli svému nízkému věku byl Gemellus stěží pro Caligulu překážkou. Caligula ho zabil krátce poté, co se stal císařem.
   Uchovalo se poměrně málo pramenů vztahujících se k jeho vládě. Ty ho popisují nejprve jako umírněného a váženého panovníka, v pozdější fázi však líčí jeho krutost, výstřednost a sexuální zvrácenost. Novější zdroje uvádějí, že Caligula pravděpodobně prodělal encefalitidu. Starověké zdroje píší, že Caligula měl "mozkovou horečku". Římané čekali na jeho uzdravení ve strachu, modlili se, aby se jejich milovaný císař uzdravil. Uzdravil se, ale jeho vláda se prudce změnila. Je posléze popisován jako tyran posedlý šílenstvím.
   Je známo, že v průběhu své krátké vlády Caligula patrně uvažoval o nastolení autoritativnějšího způsobu řízení státu podle orientálního vzoru.
   Mnoho pozornosti věnoval ambiciozním stavebním projektům, především mnoho prostředků vložil do vybudování přepychových sídel určených pro vlastní potřebu. Vedle toho ale nechal zřídit také dva nové akvadukty zásobující vodou město Řím. 
   Slibné počáteční období jeho vlády se vyznačovalo blahobytem. Početné administrativní přehmaty vedly k hospodářské krizi a hladu. Caligula provedl různé veřejné reformy, jež však brzy vyprázdnily státní pokladnu.
   Důstojníci pretoriánské gardy, někteří senátoři a členové císařského dvora zorganizovali spiknutí, jež mělo caesara „Botičku" odstranit. Úspěšný pokus provedený 24. ledna roku 41 způsobil Caligulovu smrt, zemřela i jeho manželka Caesonia a malá dcerka Julie Drusilla. Avšak pokus římského senátu o obnovení římské republiky byl zmařen. Po mnoha zmatcích pretoriáni prohlásili císařem Caligulova starého strýce Claudia.


Zdroje:
http://www.panovnici.cz/caligula-cisar
http://cs.wikipedia.org/wiki/Caligula
http://ireferaty.cz/100/2360/Caligula

Zobrazeno 1522×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka