I nejlepší úmysly se někdy zvrtnou

21. 10. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Začněme otázkou: už se vám někdy stalo, že jste něco dělali s nejlepším úmyslem, ale pak se celá věc zvrtla a třeba i obrátila proti vám? Tohle se nám občas děje v každodenních maličkostech a nejednou se to stalo i velikánům naší historie.


Švédský chemik Alfred Nobel by dnes slavil 179. narozeniny. Známe ho jako muže, po kterém byla pojmenována Nobelova cena a také jako vynálezce dynamitu.

Nobel se narodil jako třetí syn v rodině podnikatele. Když bylo Alfredovi devět, rodina se odstěhovala do Londýna. Čas běžel a děti dospěly. Alfreduv mladší bratr pracoval v rodinné továrně a jednoho dne se stalo neštěstí - Emil zahynul při explozi v továrně. Alfred se rozhodl práci s nitroglycerinem učinit bezpečnější a o tři roky později si nechává patentovat dynamit. To bylo v roce 1867. Dynamit pochází z Nobelova ,, Kieselgur-dynamite (Kieselgur je německy křemelina, dynamite řecky plná síly). Dynamit byl také zpočátku dodáván jako Nobelův výbušný prach. Nobelův vynález zaznamenal veliký úspěch. Alfred Nobel umírá 10.12. 1896 jako bohatý a úspěšný člověk. Později po Nobelovi byla pojmenována Nobelova cena - sen všech vědců a nejen těch.

A teď trocha statistiky. Nobelova cena je udělována od roku 1901 (založena byla už 1895) a to za mír, za literaturu, lékařství, chemii, fyziku a ekonomii. I my, Češi se můžeme chlubit dvěma držiteli Nobelovy ceny - Jaroslavem Seifertem (v roce 1984  obdržel Nobelovu cenu za literaturu) a Heyrovským (1959, za chemii). Zatím byla Nobelova cena udělena 555 krát, z toho jen 44 ženám - jmenujme například Marii Curie, Matku Terezu, Hertu Müller (za literaturu). Někteří dokonce dostali Nobelovy ceny dvě. Jako příklad můžeme uvést již zmíněnou Marii Curie. Tato pozoruhodná žena obdržela Nobelovu cenu za fyziku i za chemii. A ještě něčím je tato laureátka Nobelovy ceny vyjímečná - tuto cenu totiž obdržel i její manžel a dcera Irene. Zpět k několikanásobným držitelům Nobelovy ceny. Mezinárodní Červený kříž dostal Nobelovu cenu míru dokonce třikrát! A ještě jednu věc nemůžu nezmínit. Právě v těchto dnech můžeme sledovat diskuzi o tom, jestli Nobelova cena míru měla či neměla být udělena Evropské unii. A co si o tom myslíte vy? Můžete diskutovat pod článkem :-)).

Kromě Evropské unie letos obdrželi Nobelovu cenu také Serge Haroche, David J. Wineland (za fyziku), Robert J. Lefkowitz, Brian K. Kobilka (za chemii), Sir John B. Gurdon, Shinya Yamanaka (za medicínu), Mo Yan (za literaturu) a Alvin E. Roth, Lloyd S. Shapley (za chemii). A kdo to bude příště? :-)

Zdroje: http://www.nobelprize.org/ (zde se dozvíte vše o Nobelových cenách, oficiální stránky v angličtině)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nobel

Ottova encyklopedie A - Ž

 

Zobrazeno 1001×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka