Tecumseh

5. 10. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Letící hvězda(nebo Padající hvězda), náčelník a adoptivní syn náčelníka algonkinského kmene Indiánů Šóniů (Shawnee), padl 5. 10. 1813 na řece Thames u Chathamu.


Tecumseh je jeden z nejslavnějších hrdinů národně osvobozeneckého zápasu severoamerických Indiánů. 

Narodil se asi roku 1768 ve vesnici Piqua nedaleko Springfieldu. 
Nově ustavené Spojené státy vystupovaly proti Indiánům tvrději a rozhodněji než britská koloniální říše. Zejména krutě byly postiženy právě algonkinské kmeny, vyhnané ze svých lovišť. Tecumseh to poznal na vlastní rodině - jeho otce a dva bratry běloši zabili. Tecumseh se zbylými třemi bratry uprchl a počal záhy organizovat nikoli již pouhý indiánský svaz, ale státnicky promyšlený indiánský stát, jakousi protiváhu USA, pro nějž očekával pomoc od Anglie. Získal postupně všechny severovýchodní a východní kmeny, jež vyslaly své zástupce na společné shromáždění indiánských kmenů roku 1807. Výsledkem byl požadavek, aby napříště vláda Spojených států nejednala s jednotlivými náčelníky, často korupčními nebo "zpracovanými" kořalkou, ale zásadně se zástupci celého indiánského národa.

Tecumsehovým protivníkem byl především guvernér teritoria a později státu Indiana Harrison, jeho nejbližším spolupracovníkem bratr Tenskwatawa (Otevřené dveře), jenž vytvořil jakési indiánské mesianistické náboženství, hlásající zkázu bělochů. Největší popularitu získal Tenskwatawa přesnou předpovědí úplného zatmění Slunce - zřejmě jej ovšem nevypočítal, ale dozvěděl se o něm z bělošských novin od Tecumseha, jenž pozorně sledoval tisk, a dokonce byl zasnouben s dcerou bílého osadníka. 
Tenskwatawa zničil dlouholeté Tecumsehovo úsilí. V záchvatu náboženského blouznění přivedl jen zčásti shromážděné a dosud neporažené vojsko spojených indiánských kmenů za Tecumsehovy nepřítomnosti roku 1811 před hlavně pušek Harrisonových vojáků. Ti dobyli levného vítězství, jež později pomohlo Harrisonovi k politické kariéře a ke křeslu prezidenta USA.
Tecumseh uprchl do Kanady, kde jej zastihl počátek války mezi Anglií a USA. Na základě své nesporné autority, státnických a vojevůdcovských schopností i přátelství s britským guvernérem Kanady Isaakem Brockem byl Angličany jmenován brigádním generálem a velitelem podpůrných indiánských jednotek vojska generála Proctora.

K rozhodující bitvě došlo na řece Thames u Chathamu 5. října 1813 (u města Fairfield, jemuž se pro početnou komunitu moravských bratří přezdívalo Moraviantown) . Tecumseh se jí nezúčastnil v okázalém generálském stejnokroji, ale jako prostý indiánský bojovník. Po ústupu generála Proctora odmítl opustit bojiště a v bitvě vedené za cizí zájmy sotva pětačtyřicetiletý padl.

O tomto slavném muži vznikl v roce 1972 westernový film http://www.filmy-ke-shlednuti.net/tekumseh-1972/

Mnozí z čtenářů znají jeho osud z románového zpracování, které vyšlo v trojdílném vydání v Knihách odvahy a dobrodružství nakladatelství Albatros.

Zdroj:
http://zooropa.blog.cz/0904/tecumseh

http://www.chante.estranky.cz/clanky/slavni-indiani/nacelnici-a-slavni-indiani.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tecumseh
http://www.canada.cz/Upload/File/Mozaika/mozaika_CZ/2006/06-44el.pdf

 

Zobrazeno 2061×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka