Jsem starý, chudý a zadlužený...

2. 12. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Já chci ale přesto vyprávět o něčem, co jsem spatřil, ačkoli jsem přesvědčen, že mi to nebudete věřit,


protože i my, kteří jsme to viděli na vlastní oči, jsme si to nedokázali srovnat s vlastním rozumem."
Těmito slovy uvedl španělský dobyvatel Hernando Cortes, který zemřel 2. prosince 1547, svůj popis hlavního města Aztéků Tenochtitlánu, které později srovnal se zemí. 

Ivan Olbracht v předmluvě své knihy Dobyvatel o Cortesovi říká: „... renesanční člověk, plnokrevný muž s bujným mládím, s láskami a nenávistmi, milenec, manžel a otec, hráč a milovník života, voják nadmíru statečný, pokrytý ranami od nohou až po temeno hlavy.“
Hernán Cortés (také Hernando, Fernando), dobyvatel Jižní Ameriky, se narodil v roce 1485.
S
vou kariéru začal studiem práv v Salamance v letech 1499–1501.
Oženil se nejprve s Catalinou Xuarez (Juarez), po její smrti (byl obviněn, že ji uškrtil) se oženil s Doñou Juanou de Zunig.
Od roku 1504 žil na ostrově Hispaniola (dnes Haiti) ve Velkých Antilách. Roku 1511 se účastnil obsazování Kuby a stal se starostou Santiago de Cuba. Po objevení Yuacatánu v roce 1519 se přes zákaz Velazqueze vypravil s 11 loďmi na výpravu, kde po vylodění v městě Tabasco přiměl domorodce podrobit se španělskému králi. Zde se dozvěděl o Aztécké říši. Vylodil se poblíž dnešního města Veracruz (založeném právě Cortésem), ale vstup do hlavního města Tenochtitlán mu aztécký císař Montezuja nepovolil, navzdory tomu, že Aztékové považovali Cortése za boha.
Po spojení s vnitrozemskými kmeny vstoupil do Tenochtitlánu a císaře Montezumu zajal.
Diego Vélazquez proti němu vypravil z Kuby vojenskou výprabvu, ale byl poražen.
Mezitím v Tenochtitlánu vypuklo povstání proti conquistadorům, 2. července byl Hernán Cortés přinucen utéci a ztratil značnou část svého vojska.
Po vítězné bitvě v Outumbském údolí ustoupil do Tlaxcaly, kde znovu zformoval a doplnil armádu. 13. srpna 1521 znovu dobyl Tenochtitlán a zajal nového císaře Cuathémoca.
Španělský král jmenoval v roce 1522 Cortése místodržícím Nového Mexika.
Ve Španělsku však proti Cortésovi vznesli nepravdivá obvinění, že chystá odtržení Mexika od Španělského království. Cortés se vypravil hájit přímo do Španělska. Tam byl přijat Karlem V., který mu udělil titul markýze.
Od roku 1529 podnikal nové dobyvatelské výboje, do Panamy a Severní Aeriky, kde objevil Kalifornský poloostrov. Vyčerpán fyzicky i materiálně se vrátil roku 1540 do Španělska, kde neúspěšně usiloval o náhradu výdajů.
Jeho stav dokumentuje jeho dopis králi:
„Jsem starý, chudý a zadlužený... Znovu a znovu jsem prosil Vaše Veličenstvo...“
Poté se ještě zúčastnil se vojenské výpravy do Alžírska. Ale chtěl vrátit do Mexica. Tam však připutovaly už jen jeho tělesné ostatky, neboť zemřel 2. 12. 1547 v Andalusii, v
Castilleja de la Cuesta, poblíž Sevilly. 
Byl pohřben v chrámu Ježíše Nazaretského v Mexico City, avšak jeho ostatky se v roce 1823 ztratily během vojenského povstání.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1n_Cort%C3%A9s
http://ireferaty.cz/2/2561/Dobyvatel
http://www.newadvent.org/cathen/04397a.htm

http://expeditions.biodiversityexhibition.com/en/card/conquest-of-mexico
http://www.nationsonline.org/oneworld/History/Mexico-history.htm
http://flag.blackened.net/revolt/mexico/ip/hist.html



Zobrazeno 1430×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka