Člověk se může opřít pouze o to, co je pevné

23. 1. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

V Grenoble před dvě stě třiceti lety ve vzduchu visela předzvěst revoluce a týž den se narodil člověk, který ji ve svém díle uměl tak dobře vystihnout. Vlastním jménem Henri Maria Beyle. Na rozcestí romantismu a realismu. Už víte?


 

"Nikdo nemůže dosáhnout velkého úspěchu bez jistého stupně nestydatosti." (Egoistické vzpomínky)

Školní lavice se plní a paní češtinářka mladé žáky vybízí, aby se na literaturu nedívali tak černě. Pár se jich zasměje, ale úsměv na rtech spadne těm, kteří se octnou před tabulí. Ti horkokrevní začínají vidět rudě. Co na tom, že se právě probírá Červený a černý. Leckterý ji pak vidí na gilotině a tu paní češtinářka praví: „Milí žáci, sám Stendhal mohl poprvé vidět ten ohavný stroj, jenž má tak zajímavý název. Ano, gilotina poprvé spatřila světlo světa 11. dubna 1792, když malému Stendhalovi bylo pouhých devět let.“ Natěšení chlapci se o to více těší do českokrumlovského muzea tortury a dívky mhouří oči děsem.

 

"Člověk může poznat vše, jen sebe ne." (Egoistické vzpomínky)

Dostalo se mu dobrého vzdělání a do vínku značná dávka talentu. Škoda, že té slávy a uznání se dožil až posmrtně, jak sám předvídal. Vlastenecké nadšení Velké francouzské revoluce v něm vzbudilo sympatie s osvícenstvím a postoj proti králi. Ani armáda Napoleona Bonaparteho mu nebyla cizí, a tak se jako důstojník zúčastnil tažení do Ruska. Ohřál se ale i na vřelejších místech v Itálii, kde podporoval národní hnutí. Když byl zpět ve Francii, velmi bojoval za novou literaturu a romantismus proti dvorskému klasicismu. Byl v podstatě pro svobodu slova.

 

"Vidím, že jsem měl ze všeho nejraději snění, dokonce jsem mu dal přednost před úspěchem ve společnosti." (Život Henriho Brularda)

Znal život, který mistrně promítl do svých děl. Stendhal je základním kamenem pro psychologický román. Nestál o nabubřelé popisy, ale niterně rozpracovával postavy postupně, čili čtenář cítil, jak v příběhu krystalizovaly a zrály. Co chtěl, bylo publikum, které by naslouchalo, respektive četlo. Kterým by mohl otřást, ale i ukázat inteligenci s citem.

 

„Jepice se rodí za dlouhých letních dnů v devět hodin ráno a umírá v pět hodin odpoledne; jak by mohla pochopit, co je to noc?“ (Červený a černý)

Stále Vás to nepřesvědčilo? Zkuste si přečíst jedno z jeho děl a uvidíte!  Byl to velký muž velké doby změn. Stendhal.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Stendhal

http://cs.wikipedia.org/wiki/Stendhal

Zobrazeno 1728×

Komentáře

majkiii

Jeden z autorů, kterého mám v plánu si přečíst... Zas mě to navnadilo :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka