Bruno ze Schauenburku

18. 2. 2013 13:48
Rubrika: osobnosti

(Bruno von Schauenburg) se narodil mezi lety 1200 a 1205.


Pocházel ze saského rodu hrabat z Schauenburgu (nyní Schaumburg). Třetí syn Adolfa III. se stal významnou osobností českých dějin 13. století. Postupně zastával řadu církevních úřadů. Působil jako kanovník v Magdeburku, probošt v Lübecku, stal se kaplanem papeže Inocence IV., který jej v roce 1245 jmenoval olomouckým biskupem. Svého úřadu se však mohl ujmout až o dva roky později, kdy jej uznal i král Václav I. Brzy si získal královu přízeň zcela, kdy se na jeho stranu postavil proti jeho synu Přemyslovi. Později se zasloužil o smíření obou znesvářených stran. Po Václavově smrti se biskup Bruno stal rádcem a diplomatem mladého krále Přemysla Otakara II. a oporou královské moci na Moravě. Roku 1255 byl s Přemyslem Otakarem II. na válečné výpravě do Pruska. V roce 1276 biskup Bruno zřejmě přemluvil Přemysla Otakara II., aby se pokořil u Vídně Rudolfovi Habsburskému. Bitvy na Moravském poli se však zřejmě již neúčastnil. Po porážce Přemysla Otakara II. pak biskup Bruno složil hold Rudolfovi. Ten ho pověřil správou severní Moravy.

Biskup Bruno hovořil německy, latinsky a zřejmě i česky. Vyznal se nejen v teologii, ale díky svému hraběcímu původu i ve vojenství a stavbě hradů. Aktivně se zabýval reformou církevní správy. Na Moravě začal obnovovat stávající a zřizovat nové děkanáty. Pořádal kněžské synody (první roku 1252). Zabýval se také správou biskupského majetku, který významně rozšířil a zvelebil. Blízko staršího osídlení založil nové město Kroměříž s hradem (dnes arcibiskupský zámek) a zřídil zde kolegiátní kapitulu, manský soud a poručil vysázet vinohrady. Roku 1267 pak v Kroměříži pořádal diecézní synodu. Po požáru katedrálního kostela sv. Václava v Olomouci (postaveného biskupem Jindřichem Zdíkem) v roce 1265 jej obnovil v gotickém stylu.

Byl „kolonizátorem“ středověké Moravy. Lenní systém pomáhal totiž zalidňovat dosud neobydlené oblasti hlavně v oblasti Drahanské vrchoviny a na severu země (území mezi Odrou a Ostravicí, Opavsko). V jeho listině z roku 1267 je například poprvé zmíněna kolonisty založená Ostrava. Na Moravě založil vedle zmíněné Kroměříže hrady Mírov, Blansek (též Blansko), Fulštejn,Šaumburk a další. Podílel se také na založení města Uherského Hradiště.

Zemřel 17. února 1281 v Kroměříži. Byl pochován před hlavním oltářem v kostele sv. Mořice v Kroměříži.


Zdroj:

http://www.rozhlas.cz/brno/upozornujeme/_zprava/ecce-homo-biskup-bruno-ze-schauenburku--852135
http://leccos.com/index.php/clanky/bruno-ze-schauenburka
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bruno_ze_Schauenburku
http://referaty-seminarky.cz/bruno-ze-schauenburku/

 

Zobrazeno 2790×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka