Jak holka z Valmezu dobyla svět

28. 2. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Markéta Irglová se narodila 28.února 1988.


Už jako malá byla velmi hudebně nadaná. Ve třinácti se seznámila s Glenem Hansardem, se kterým o dva roky později odjela koncertovat po celém světě. Dlouho spolu kamarádili a jejich vztah přerostl v milostný teprve až po natočení filmu Once. Hansard o tom řekl, že Irglovou miloval sice již dlouho, ale pořád se snažil přesvědčit sám sebe, že je ještě dítě. Nicméně po jejich rozchodu v lednu 2009 před novináři připustil, že jejich zamilovaný pár byl spíše filmovou fikcí.

V roce 2006 Irglová a Hansard vydali společné album jménem The Swell Season v hudebním vydavatelství Overcoat Recordings.Společně také účinkovali v již zmíněném irském hudebním filmu Once z roku 2006, pro který také složili a nahráli hudbu. Za romantickou píseň Falling Slowly z tohoto filmu získali Oscara za rok 2007. Film se proslavil poté, co získal cenu diváků na filmovém festivalu Sundance 2007.

V roce 2011 vydala Markéta album ANAR,  což v perštině znamená „granátové jablko“. Vystupuje na něm v pěveckém duu s Iráčankou Aidou Shahghasemi. Texty všech písní jsou v angličtině. Většinu skladem složila Markéta sama.  Je to romantická hudba, obě dívky mají nádherné melodické hlasy. Když jsem navštívila Markétin koncert, mile mě překvapilo, jak je stále skromná.

www.youtube.com/watch?v=Bk9S4rztrEA

V umělecké dráze zažívá Markéta úspěchy, horší už je to v soukromí. S Glenem Hansardem se rozešli a nevydrželo ani Markétino manželství s baskytaristou Tomem Iselerem. Trvalo pouhý rok. Tohle mě vždycky zamrzí. Přece jen myslím, že slavní lidé mohou být druhým vzorem nejen v hudbě či sportu, ale i v tom obyčejném životě. Takových je ale málo.

Každopádně gratuluju Markétě k jejím pětadvacetinám a přeju hodně hezkých nápadů, písniček a spokojených posluchačů.

Zobrazeno 1520×

Komentáře

had

"Je to romantická hudba, obě dívky mají nádherné melodické." - co mají dívky nádherného a melodického? Domyslel jsem si, že zřejmě hlasy, ale bez předmětu se lze jen domnívat... :-)

Nevím jak na světové scéně, ale přijde mi, že v českých médiích se v současné době už jméno Markéty bohužel moc nezmiňuje...

Krasnazena

To je možné, ale CD ANAR je opravdu krásné.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka