Ben Hur: Příběh Kristův

10. 4. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Autor tohoto slavného románu, Lew Wallace, se narodil 10. dubna 1827 v Brookville v Indianě.


Lewis vystudoval práva. V mexicko-americké válce sloužil jako důstojník u indianské mislice. Bojů se neúčastnil.
6. května 1852 se oženil se Susan Arnold Elston, která – jako nadaná básnířka a spisovatelka – později přiměla Lewise k psaní a byla jeho velkou oporou, kritičkou a starala se o vydávání jeho děl.
Narodil se jim syn Henry Lan.
Jako voják bojoval Lewis Wallace v americké občanské válce „Sever proti Jihu“. Rozsáhlé konexe a jméno jeho otce, který byl známým politikem (guvernérem státu Indiana) a vojákem, mu usnadňovaly postup. V únoru 1862 při bojích o Fort Henry a Fort Donelson dosáhl za vojenské úspěchy hodnosti generálmajora.
Po bitvě o Shiloh však došlo ke konfliktu s vrchním velitelem generálem Grantem, který jej obvinil z neschopného velení jednotce, protože nespnila jeho rozkazy a nedokázala využít toho, že se ocitla v týlu konfederačních sil. Byl poslán na méně významná bojiště, kde byl úspěšný. Organizoval obranu Cincinnati, vedl úspěšnou zdržovací bitvu proti vojsku generála Early na řece Monocacy. Zabránil tak napadení Washingtonu před příchodem posil.
Wallace poté nějakou dobu působil ve vojenském soudnictví, v roce
1865 armádu opustil, poté organizoval neoficiální vojenskou pomoc, kterou Spojené státy poskytovaly mexickým silám bojujícím od roku 1864 francouzskými intervenčními jednotkami.
Po svém působením v 
Mexiku se Wallace soustředil na politickou kariéru a zároveň začal psát a publikovat.
V letech 
1878 1881 dosáhl vrcholu své politické i tvůrčí kariéry. Byl guvernérem teritoria Nové Mexiko. Jako guvernér Wallace sepsal a v roce 1880 publikoval svůj román Ben Hur: Příběh Kristův (Ben-Hur: A Tale of the Christ), který je nejprodávanějším románem sepsaným v 19. století a stal se předmětem řady filmových, divadelních a rozhlasových adaptací.
V letech 1881-1885 byl americkým vyslancem v Osmanské říši.

Lewis Wallace se na sklonku života vrátil do Indiany a usídlil se v Crawfordsville. Tam 15. února 1905 zemřel na rakovinu. V roce 1910 byla jeho socha zařazena do National Statuary Hall Collection Kapitolu.

Historický román "Ben Hur: Příběh Kristův" je nejúspěšnějším románem sepsaným v 19. století. Vyšel celkem v asi 50 milionech výtiscích a celé generace ji čtou jako dobrodružnou četbu i náboženské dílo. Román byl čtyřikrát zfilmován: v letech 1907, 1925, 1959 (velkofilm, získal 11 Oscarů)  a 2003 (animovaný film).
Když jsem četl v dětství tuto knihu, dělalo mi problémy pročíst se úvodními kapitolami. Ale když jsem četl dále, kniha mne úplně pohltila, a já odpověděl sestře, která mne volala k jídlu: „Teď nemůžu, teď hoří Řím...
I dnes, myslím, stojí za přečtení. Určitě ji v antikvariátech najdete...

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lew_Wallace
http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/52508-lew-wallace.html

 

Zobrazeno 2189×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka