Hranice? Nikdy jsem žádné neviděl.

18. 4. 2013 8:55
Rubrika: osobnosti

Ale slyšel jsem, že existují v myslích některých lidí. (Thor Heyerdahl)


18. dubna 2002 po dlouhém boji s rakovinou překročil hranici smrti Thor Heyerdahl, světově uznávaný cestovatel, vědec a dobrodruh.

Narodil se 6. října 1914 v norském Larvik.
Odmalička miloval přírodu. Sportoval a spoustu času trávil v severské divočině. Rád bivakoval během skandinávských zim v horách.
Vystudoval zoologii na univerzitě v Oslu. 
Zde také potkal studentku ekonomie Liv Coucheron-Torp, s níž se v roce 1936 oženil.
Kromě svého oboru se také začal velmi zajímat o kulturu a historii Polynésie a právě do této oblasti začal směřovat svůj první velký projekt. Univerzita a experti jej schválili a Thor se společně s manželkou vydal v roce 1937 na Markézy studovat původ tvorů na izolovaných ostrovech.

Během výzkumu však Thorovi začal přemýšlet o původu místních obyvatel. Nabyl přesvědčení, že Polynésané jsou předky mořeplavců, kteří do této části světa dopluli na primitivních plavidlech z jihovýchodní Asie. Touto teorií začal být doslova posedlý. Brzy vyslovil domněnku, že migrace do Polynésie měla dvě vlny, kromě již zmíněné následovala druhá z břehů Peru, Velikonočních ostrovů a Britské Kolumbie, kam se také vypravil a nechal se zaměstnat v Muzeu Britské Kolumbie. V roce 1941 svou teorii také poprvé publikoval v časopise International Science.
Během druhé světové války Thor odjel do Finska, kde nastoupil jako dobrovolník v norských jednotkách.

Po skončení války se Thor rozvedl se svou ženou Liv (měli spolu dva syny). S pěti společníky odcestoval do Peru, kde provedl svůj nejznámější kousek. Podle nákresů španělských conquistadorů vyrobili incký vor z balzového dřeva a vydali se s ním napříč Tichým oceánem. Na voru pojmenovaném Kon-Tiki v roce 1947 vypluli z Peru a po 101 dnech a zhruba 8.000 km narazili do útesu na atolu Raroia v Polynésii. 
Tato plavba velmi podpořila argument tzv. difuzionistických teorií o migraci kultur. Heyerdahl o této cestě vydal knihu, jež byla později přeložena do 50 jazyků. Zároveň působil jako režisér dokumentu, kteří natáčeli sami účastníci výpravy. Film VE ZNAMENÍ KON-TIKI získal v roce 1950 Oskara za nejlepší dokument roku.
V roce 1949 se Thor znovu oženil s  Yvonne Dedekam-Simonsen (z tohoto manželství se narodily tři dcery). Začal připravovat další expedici, tentokrát na Galapágy. V roce 1955 uvedl Heyerdahl další dokument s názvem GALAPAGOS. V letech 1955-56 řídil vykopávky na Velikonočních ostrovech, přičemž se jednalo o první výzkum svého druhu v této oblasti. Rovněž o této expedici natočil Heyerdahl film, a to AKU-AKU uveřejněný v roce 1960.
V roce 1969 se po dvaceti letech manželství znovu rozvedl.
V létech 1969 a 1970 Heyerdahl postavil papyrové čluny Ra a Ra II a na nich přeplul Atlantik ("Ra" je bůh Slunce). První patnáctimetrový člun vyplul z Maroka, ale těsně před cílem ho přepadla bouře a ztroskotal. O pár měsíců později postavil Heyerdahl o něco menší model a za dva měsíce dorazil po šesti tisících kilometrech ke břehům Barbadosu. Dokázal, že egyptské papyrové lodě mohly přivézt do Střední Ameriky své kulturní bohatství. Znovu v praxi potvrdil, že primitivní plavidla z dávných dob jsou schopna překonat vzdálenosti tisíců kilometrů.
Roku 1977 postavil rákosový člun Tigris – kopii původního plavidla starých Sumerů. Téměř pět měsíců se plavil z Iráku přes Perský záliv k Pákistánu a přes Indický oceán k Rudému moři. Na rákosovém člunu chtěl naznačit spojení tří starověkých center – Indie, Sumeru a Egypta.

Ženeme se slepě kupředu, aniž bychom se poučili z minulosti.
(T. Heyerdahl)

V roce 1991 se potřetí oženil s Jacqueline Beer.
V té době mu učarovaly pyramidy v Güímáru na ostrově Tenerife, kde se také natrvalo usídlil a žil až do konce svého života.


Zdroj:

http://www.csfd.cz/tvurce/49939-thor-heyerdahl/
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/thor-heyerdahl-5744
http://www.knihovnicka.net/autor/4432-heyerdahl-thor/zivotopis-biografie/ (
podle článku L. Budinského (Lidové noviny 1999) a dalších pramenů)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Thor_Heyerdahl

Zobrazeno 1892×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka