Leze, leze po železe

18. 5. 2013 10:50
Rubrika: osobnosti

aneb „Rott dodá vše“.


Vincenc Josef Rott se narodil 18. května 1813 v Českém Brodě. Jeho rodiče se jmenovali Cyprian Rott a Magdalena roz. Čechurová.
V devíti letech přišel do Prahy.
Koncem 30. let 19. století založil spolu s bratrem Augustem obchod s hudebními nástroji. 
K 1. listopadu 1840 se osamostatnil jako obchodník "se zbožím norimberským" na východní straně Malého náměstí v Praze. Toto datum bylo pokládáno za den založení firmy "V. J. Rott".

Roku 1841 se oženil s Marií Eckhardtovou (1824 - 1890), dcerou pražského měšťana a kováře. Společně roku 1855 vzrůstající firmu (v té době již velkoobchod), přestěhovali do domu na druhé straně náměstí zvaného "U tří bílých růží". 

Po 32 letech samostatné práce se V. J. Rott stal jedním z předních pražských kupců a zámožným pražským měšťanem.


O podniku V.J. Rott
Největší slávy dosáhlo železářství V. J. Rott ve třicátých letech dvacátého století.V té době již byla společnost převedena na rodinnou akciovou společnost a byl otevřen sklad hutního materiálu v Holešovicích. Motem závodu bylo heslo "Rott dodá vše", což v praxi znamenalo asi 70.000 druhů a velikostí kovového zboží, vše od kolečka do hodinek až po kompletní zařízení dílny pro každé řemeslo nebo továrnu, od jehly a náprstku po nejnáročnější výbavu pro nevěstu, domácnost či hotel. Prodávalo se zde vše od rybářské udičky po výbavu hokejového mužstva, dále roury, profilované tyče z ušlechtilých kovů, stavební potřeby, zařízení koupelen, nejmodernější přesné nástroje, elektrické přístroje a osvětlovací tělesa atd.

Druhým a neméně významným heslem podniku bylo "Služba veřejnosti především". Obchod byl rozdělen do 21 oddělení, vedených znamenitými odborníky, zaměstnával současně více jak 170 zaměstnanců a rozvážku zboží zákazníkům v celé Československé republice zajišťovalo 7 aut. Denně zde nakupovalo 2000 zákazníků osobně a stejný počet obsloužili prodavači písemně. Obchodem denně prošlo zboží o objemu 4 - 6 vagónů. V únoru 1948 byl podnik Rott znárodněn.
V roce 1993 protiprávně přešel do rukou bývalého ředitele národního podniku a jeho společníků. Divokou privatizaci podnik nepřežil.

:-) pokrokovost firmy V. J. Rott - už prodávala tablety :-)


Vincenc Josef Rott byl kromě obchodních aktivit činný i v politice, účastnil se aktivně revolučních událostí roku 1848. 
Manželé Rottovi měli osm dětí, tři syny a pět dcer.
Zemřeli pouhý měsíc po sobě na konci roku1890
, pan Rott konkrétně o vánocích (25. 12. 1890).
Rod Rottů podporoval vznikající českou kulturu. Vincenc Josef Rott podstatně přispěl na sbírky pro stavbu Národního divadla. V tom pokračovali jeho synové, Ladislav významně podpořil obnovení divadla po požáru v roce 1881.

Zdroj:
http://www.urotta.cz/historie.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vincenc_Josef_Rott

Zobrazeno 1113×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka