Paní Lewisová

13. 7. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Zcela upřímně se přiznávám, že o osobnosti, kterou Vám chci dnes připomenout, jsem se poprvé dověděla díky filmu Shadowlands, a nejspíš nejsem sama.

Helen Joy Davidmanová se narodila 18 dubna 1915 v New Yorku v rodině zámožných sekulárních židů, kteří netrpěli nouzí ani v době Velké hospodářské krize. Rodiče si cenili vzdělání a podporovali své děti ve studiích. Joy byla tím, co bychom mohli nazvat zázračným dítětem. V patnácti se dostala na Hunter College a v devatenácti promovala na Kolubmijské univerzitě v oboru anglická literatura. V té době již vyučovala na sřední škole a sama začala psát.Bravurně též hrála na klavír.
Během 30. let – v období hospodářské deprese – i přesto, že sama byla zajištěna, si začala uvědomovat problémy společenského a ekonomické zřízení a to ji snad vedlo ke vstupu do komunistické strany. Stalo se tak v roce 1938, kdy také vyšla její první sbírka poezie - „Letters to a Comrade“. Nikdy se však nestala zanícenou marxistkou, která by očekávala nebo obhajovala svržení kapitalismu. Díky svému členství pracovala pro stranický časopis Nové masy jako filmová a literární kritička. Seznámila se zde s spisovatelem Williamem Greshamem, za kterého se provdala. Z tohoto manželství se narodili dva synové – David a Douglas, kterým se naplno věnovala. Manželství však nebylo dlouho bez problémů – Bill měl vážné potíže s alkoholem, byl manželce nevěrný a často se doma  neukázal několik dnů. Joy už v té době také měla zdravotní obtíže. Někdy v té době začala hledat lék  na svou duchovní prázdnotu; začala hledat Boha. Díky svému literárnímu zaměření a také díky doporučení přátel začala číst knihy C.S. Lewise, G. MacDonalda, G.K. Chestertona, D. Sayersové.
V roce 1950 se poprvé osmělila Lewisovi napsat. A tak začala vzájemná korespondence dvou nesmírně vzdělaných a intelektuálně rovnocenných lidí, která přerostla v přátelství.
Vzhledem k fyzické i psychické vyčerpanosti byl Joy doporučen odpočinek. Díky finanční podpoře rodičů se uchýlila do Anglie. Po několika měsících ji bratři Lewisové pozvali do Oxfordu.
Situace doma se tím ale neuklidnila a v následujícím roce  Bill Gresham požádal o rozvod. Joy se na pozvání bratří Lewisů vrátila do Anglie i se syny a živila se v Londýně jako písařka a spisovatelka (Smoke on the Mountain: An Interpretation of the Ten Commandments).
Britské vládě se po nějaké době znelíbila kmnunistická minulost paní Greshamové a nehodlala jí v r. 1956 prodloužit vízum. Díky tomu, že uzavřela s C.S. Lewisem civilní sňatek, mohla dál v Británii zůstat legálně. V roce 1957 se u ní projevila rakovina v pokročilém stádiu.
Lewis už nějakou dobu usiloval o to, aby mohli uzavřít i sňatek církevní, což se mu podařilo až poté, co Joy téměř umírala. Zázrakem se ale nemoc dostala do remise a vrátila se s novou silou až roku 1960, kdy Helen Joy Davidman Gresham – paní C.S. Lewisová 13. července umírá.
Kromě toho, že byla autorkou několika knih a sbírek poezie, vstoupila na jedno desetiletí do života  C.S. Lewise. a ovlivnila jeho další dílo.
Filmové zpracování tohoto vztahu, které jsem zmínila na počátku, není historicky ani faktograficky přesné, přesto se o něm Douglas Gresham vyjádřil v tom smyslu, že pocitově ho podivuhodně přesně vystihuje.


http://www.english.illinois.edu/maps/poets/a_f/davidman/bio.htm
http://www.cslewisinstitute.org/node/31
http://en.wikipedia.org/wiki/Joy_Davidman

Zobrazeno 1920×

Komentáře

elektronka

Když zemřela, C. S. Lewis se těžce vyrovnával s jejím odchodem a napsal knihu Svědectví o zármutku. (http://obchod.portal.cz/produkt/svedectvi-o-zarmutku/) Podle tohoto díla myslím byl natočen zmiňovaný film. :) Knihu vřele doporučuji! Stojí za přečtení! ;)

Marie Kuříková (Marijanka)

Dalo by se toho napsat spousta, ale nechtěla jsem zabíhat do detailů.

Krasnazena

Jen pozor na překlepy, ale to říká ta pravá.

Marie Kuříková (Marijanka)

No, něco jsem opravila, ale nevím, zda vše.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka