Bond, James Bond

12. 8. 2013 15:04
Rubrika: osobnosti

Tvůrce agenta 007 zemřel 12. srpna 1964 v Canterbury.


Ian Lancaster Fleming byl námořní důstojník, bankovní úředník a novinář. 
Narodil se 28. května 1908 v Londýně. P
ocházel ze známé a vážené, bohaté rodiny. Jeho děda byl puritánský Skot a známý bankéř. Otec, plukovník Valentine Fleming, padl na frontě v roce 1917.
První životní úspěch zaznamenal Ian Fleming ve sportu. Studoval
elitní školu Eton. Nebyl sice dobrým studentem, ale dva roky po sobě byl mistrem v lehké atletice. Jeho rekordní výkon ve skoku do dálky z roku 1926 byl dlouhé roky nepřekonaný. Byl vysoký, štíhlý a uzavřený mladík.
Ian Fleming se naučil
dobře francouzsky, německy a rusky. Po ukončení studia se vydal na dráhu novináře. V roce 1933 se jako dopisovatel agentury Reuters zúčastnil v Moskvě procesu s britskými inženýry obžalovanými ze špionáže. Při té příležitosti požádal Stalina o interview. Stalin ho velmi zdvořile a vlastoručně podepsaným dopisem odmítl.
Na podzim roku 1933 odešel Ian Fleming pracovat pro Reuters do Šanghaje. Po dvou letech mu ale
banka Gull and Co. nabídla místo, které obvykle dostávali osvědčení padesátiletí zaměstnanci. Místo přijal, přestože ho novinařina bavila.
V květnu roku 1939 se Ian Fleming stal
pobočníkem kontraadmirála Johna Godfreye. Ian Fleming byl absolventem námořnické důstojnické školy, bystrý a dravý novinář s výbornými jazykovými znalostmi. Pro tyto vlastnosti byl ideálním kandidátem na tuto funkci. Ian Fleming začal svůj čas dělit mezi banku a kontrašpionáž. Seznamoval se s tajnými zprávami o německé výzbroji, přístavních pracích v Kielu i o kapitánech německých ponorek. Shromažďoval podklady pro bombardování Hamburku.
Ian Fleming spolupracoval s oddělením MI 6 i s oddělením MI 5, podřízeným Ministerstvu zahraničních věcí. Získal tak velký přehled o organizaci i zákupisí špionážní a kontrašpionážní služby. Brzy byl povýšen z poručíka na korvetního kapitána.
V červnu roku 1941
doprovázel Ian Fleming admirála Godfreye do USA. Britská vláda chtěla navázat úzkou spolupráci s FBI. Oby angličtí vyslanci byli seznámeni s laboratořemi, archivy, podzemními střelnicemi i s učebnami americké tajné služby. Tyto poznatky pak Ian Fleming využil ve svých dílech o Jamesu Bondovi.
Na cestě po USA se Ian Fleming
seznámil s kanadským milionářem W. Stephensonem, organizátorem a sponzorem rozsáhlé diverzní sítě namířené proti Německu. 
Mise admirála Gofreye skončila uzavřením smlouvy mezi USA a Velkou Británií o zřízení koordinační zpravodajské kanceláře. Text této smlouvy vypracoval Ian Fleming za dva dny pobytu ve Washingtonu. W. Stephenson pozval Iana Fleminga na studijní pobyt na jeho špionážní školu do Oshawy. Na této škole působili ve funkcích instruktorů prvotřídní specialisté. Ian Fleming sledoval metodiku výuky a tuto školu si vyzkoušel i jako student. Stephensova škola ukázala Ianu Flemingovi řadu špionážních triků a podnítila tím i jeho fantazii. Tyto zkušenosti Flemingovi posloužily pro vymýšlení vlastních akcí během války i k pozdějšímu vytvoření agenta 007.

Ian Fleming se proslavil jako spisovatel.
V roce 1953 napsal první bondovský román Casino Royale. Byla doba studené války a proto v něm byl hlavním nepřítelem komunismus. Román vycházel najdříve na pokračování v novinách, poté byl vydán v půlmiliónovém nákladu. Každým rokem následně Ian Fleming vydal jednu knihu až do své smrti v roce 1964.
Zdroj:
http://www.spisovatele.cz/ian-fleming#cv

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ian_Fleming

 

Zobrazeno 883×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka