Cítím se tak příjemně,

26. 9. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

jak za takovýchto okolností můžu…

byla poslední slova, která pronesl obchodník s látkami, zakladatel firmy LS&Co. a spoluvlastník patentu na jeans, Levi Strauss, než 26. září 1902 zemřel.

Levi Strauss, se narodil 26. února v roce 1829 ve městě Buttenheim v Německu Hirschovi Straussovi a jeho druhé ženě Rebece Hans Straussové. Hirsch se zabýval textilním zbožím a měl již čtyři děti se svou první ženou, která zemřela o několik let dříve. Levi (vlastním jménem Loeb) a jeho starší sestra Fanny byli posledními Straussovými dětmi, jelikož Hirsch v roce 1845 podlehl tuberkulóze.

O dva roky později, když bylo Loebovi čtrnáct let, emigroval společně se svou matkou Rebeccou a svými dvěma sestrami do New Yorku. Tam se setkali s jeho bratry Jonasem a Louisem, kteří tam odcestovali již dříve a začali obchodovat s textilním zbožím. Loeb se začal učit obchodovat od svých bratrů. Později začal sám s různým zbožím cestovat přes celé Kentucky. Roku 1850 byl znám jak u své rodiny, tak u zákazníků jako „Levi“.

Levi Strauss & Company

Když zprávy o Californské zlaté horečce dorazily i na východní pobřeží, rozhodl se mladý Levi odcestovat do San Francisca, aby vydělal jmění. Nikoliv však rejžováním zlata, ale prodáváním materiálu horníkům, kteří denně do velkého města přijížděli, aby se vyzbrojili, než odjedou na zlatá pole. Zakládá zde se svým švagrem firmu Levi Strauss & Company, která se zabývala výrobou hrubého plátna na stavbu stanů a plátěných krytů na vozy. Brzy si však všiml, že horníci i zlatokopové potřebují kalhoty, které vydrží i v tak drsných podmínkách, které na zlatých polích a v dolech panovaly, a tak začal vyrábět kalhoty z krepové bavlny dovážené z Francie, jež se nazývala „serge de Nimes“ (krep z Nimes). A právě to „de nimes“ dalo jméno dnes snad nejpopulárnější látce na kalhoty – denimu. Strauss skupoval ten nejpevnější francouzský denim, na který narazil, a poté posílal plátna krejčím, kteří je sešívali do tvaru montérek. Slangový výraz pro tyto kalhoty byl „jeans“, odvozený od levnějšího bavlněného materiálu, který byl vyráběn v Janově v Itálii – francouzský název pro Janov je totiž Genes.

V roce 1872 Leviho kontaktoval dopisem známý nevadský krejčí Jacob Davis, jenž byl jedním ze Straussových pravidelných zákazníků, kupoval si od něj sukna, látky a používal je pro své výrobky. V dopise popisoval v té době již prosperujícímu obchodníkovi zajímavý způsob výroby kalhot. Jacob Davis přišel s nápadem, jak se vyhnout problému krátké životnosti kapes, které byly pro práci nejen horníků a zlatokopů nezbytné. Začal spojovat vrchní rohy kapes nýtky a přidal také kapsový stehový design. Davis však neměl dost peněz, aby si tento způsob patentoval, tak předpokládal, že Levi zaplatí papírování a že vyjdou s patentem společně. Levi byl z toho nápadu přímo nadšený a patent byl uznán oběma mužům 20. května roku 1873. Toto datum se dodnes považuje za zrození džín.

S koncem 19. století začal Levi pomalu ustupoval od každodenního pracovního vytížení a tíhu podniku postupně přenechával svým synovcům. Levi, tehdy již šedesátiletý obchodník, se začal věnovat jiným obchodům. Mimo své úspěšné působení v textilním průmyslu byl také ředitelem Nevadské banky, Liverpoolské a Londýnské pojišťovací společnosti a mnoha dalších.

V pondělí 22. září roku 1902 si Levi začal stěžovat na zdraví, ale už 26. v pátek se cítil natolik dobře, že se zúčastnil rodinné večeře. Následující noc zemřel.

 

Převzato z:

http://www.luxurymag.cz/novinky/66/levi-s-jeans-jak-a-kde-vznikly-dziny-profil-znacky-levi-strauss/

Zobrazeno 1247×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka