Rudá Eminence

9. 9. 2013 4:05
Rubrika: osobnosti

 

Armand-Jean du Plessis de Richelieu, později kardinál vévoda de Richelieu a vévoda de Fronsac, se narodil 9. září 1585 v Paříži.

Jako páté ze šesti dětí Františka du Plessis, potomka starého šlechtického rodu, se měl původně stát vojákem, ale záhy vstoupil do stavu duchovního a to proto, že rodině připadlo biskupství v Luconu. Po studiích teologie se ve 22 letech stává biskupem této diecéze. Původní záměr spravovat malé biskupství a obhajovat proti protestantům katolickou církev však patrně brzy přestal stačit jeho ctižádosti.

Někdy v této době se seznámil s kapucínem Francoisem Josephem le Clerc du Trembly – známým spíše jako otec Josef.

V roce 1615 je jmenován královniným almužníkem a povolán do státní rady. V té době, po smrti Jindřicha IV., za svého nezletilého syna Ludvíka XIII. vládla královna matka – Marie Medicejská.

Po převzetí moci Ludvíkem byl Richelieu na nějakou dobu dokonce vypovězen do Avignonu, ale v r. 1622 se vrací ke dvoru, je povýšen do stavu kardinála a v r. 1624 se znovu stává členem královské rady. Od té doby získává stále větší moc a vpodstatě až do své smrti v r. 1642 je faktickým vládcem Francie.

Díky němu se podařilo upevnit královskou moc ve Francii, z níž vytvořil silný stát s centralizovanou vládou. Podporovat též kolonizaci v Severním Americe.

Pro zájmy národního státu neváhal proti španělsko-rakouské dynastii Habsburků uzavřít kooalici s protestanty.

Byl také velkým mecenášem umění a vědy – díky němu vznikla např. Francouzská Akademie.

Zemřel náhle na zápal pohrudnice 4.12.1642.

A pokud jste si mysleli stejně jako já, že výraz „Šedá Eminence“ vznikl právě podle tohoto státníka, tak jsme všichni trochu, ale snad jen trochu vedle:

Tou šedou eminencí býval nazýván výše zmiňovaný otec Josef, kapucín v šedém hábitu. Tento přítel významného a nijak neskrývaného politika své doby byl člověk v pozadí, u něhož se sbíhaly všechny nitky evropské diplomacie za třicetileté války. On vymýšlel, tvrdě a chladně kalkuloval a pak radil Richelieuovi. Říká se, že právě otec Josef svými intrikami způsobil pád, a tedy i smrt jednoho z nejmocnějších lidí té doby Albrechta z Valdštejna a že ten nenápadný kněz také způsobil, že ničivá třicetiletá válka trvala tak dlouho, což prý bylo v národním zájmu Francie.

 

 http://fr.wikipedia.org/wiki/Armand_Jean_du_Plessis_de_Richelieu

http://cs.wikipedia.org/wiki/Armand-Jean_du_Plessis_de_Richelieu

http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/105417

 

Zobrazeno 1325×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka