Poděkování sv. Anežce

15. 11. 2014 14:40
Rubrika: události | Štítky: sv. Anežka , Svoboda

V sobotu 15. 11. 2014 sloužil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha kardinál Pietro Parolin mši svatou na poděkování za odkaz sv. Anežky České a jejího svatořečení před 25 lety.

 

Dnes jsme si během bohoslužby ve svatovítské katedrále připomínali dílo svaté Anežky, její svatořečení a také děkovali za 25 let následné svobody v naší zemi. Na děkovnou liturgii navázala modlitba za národ a dále proběhlo setkání na Hradčanském náměstí, které připomínalo události spojené s bojem za svobodu a demokracii v r. 1989

.(Foto zdroj tisk.cirkev.cz, S využitím ČTK, foto mobilem: Jan Štěpančík, ČBK)

Přišli jsme do pražské katedrály, která je symbolem kontinuity a vítězících idejí našich dějin, abychom tu poděkovali za velké dary, kterých se nám dostalo před pětadvaceti lety. Abychom poděkovali Bohu, který je Tvůrcem, Soudcem a Spasitelem lidstva. Poděkovali našim národním patronům včele se svatým Václavem; dnes ale především sv. Anežce. Nenarodili se svatými, svatými se stali svou statečnou věrností Kristu a důslednou obhajobou pravdy a spravedlnosti,“ zdůraznil kardinál Dominik Duka hned v úvodu liturgie.

Hlavní celebrant mše svaté byl vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin, který byl pro tuto významnou událost vyslancem papeže Františka. Svatý otec nám všem vzkázal, že je nám duchovně na blízku a povzbuzuje nás ke svědectví víry i křesťanského života a provází všechny svým apoštolským požehnáním.

Kardinál Pietro Parolin připomněl, že svatořečení Anežky České, které proběhlo v listopadu 1989, je neopomenutelnou součástí boje celého národa za svobodu a jedním ze symbolů pádu komunistického režimu. 

Kéž Bůh, na přímluvu svaté Anežky a všech svatých ochránců upevní naše dobrá předsevzetí, přivádí k završení dílo dobra, které v nás započal a zahrne svým hojným požehnáním celý český národ,“ řekl na závěr kard. Parolin.

 

Zde je plný text homilie kardinála Pietro Parolina, státního sekretáře Svatého stolce k této mši svaté.

Zobrazeno 2078×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka