Jiří Pavlica

1. 12. 2009 8:12
Rubrika: Nezařazené

houslista, skladatel, upravovatel


Po ukončení Střední ekonomické školy vystudoval hudební vědu a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a obor housle na konzervatoři v Brně u Pavla Kyncla a Stanislava Tomáška. Vzdělání si doplnil studiem skladby na JAMU u Arnošta Parsche a Zdeňka Pololáníka. Od roku 1970 působí v cimbálové muzice Hradišťan jako houslista, od roku 1975 jako primáš a od roku 1978 až do současnosti navíc jako umělecký vedoucí.


Zajímá se o moravský folklor, který nestudoval jen v regionálních souvislostech, ale i v historickém a dobovém kontextu a v hudebních vztazích. Shrnutí osobních pohledů na interpretaci různých pramenů hudebního folkloru podává CD Ozvěny duše (1994). Inspirace moravským folklorem se projevuje v řadě jeho dalších hudebních aktivit, které se prolínají různými žánry, především jazzem, folkem, rockem a vážnou hudbou. Na tomto poli spolupracuje i se zahraničními hudebníky (Alister Anderson – Velká Británie, Yaz-Kaz – Japonsko, Dizu Plaatjies – Jihoafrická republika). Inspiruje se i tvorbou českých básníků, na verše Jana Skácela vznikl celovečerní prokomponovaný pořad a také stejnojmenné album O slunovratu (1999), za které získal cenu nezávislých hudebních kritiků Žlutá ponorka. Vedle koncertování s Hradišťanem se také orientuje na tvorbu pro divadlo, film, rozhlas a televizi (Jako autor a moderátor se podílel na hudebním televizním cyklu Sešli se…).

Stál také u zrodu několika hudebních těles, ve kterých působil jako interpret a autor (Salvia, Ad lib Moravia, nejnověji Talant). Vedle tvorby v oblasti nonartificiální hudby se v poslední době věnuje také komponování ve sféře artificiální hudby (Missa brevis ( 1997, přepracována 1999), Oratorium smíru (2004), Chvění – suita dialogů (2006). Kromě koncertování na domácích scénách vystupuje také v zahraničí na festivalech a dalších kulturních projektech (Velká Británie – Womad 2001, Japonsko, Čína, USA – festival duchovní hudby 2005, Mexiko – Cervantino 1998, Jihoafrická republika atp.). Jeho činnost je reflektována médii, je držitelem zlatých desek za alba AG Flek a Hradišťan, Ozvěny duše, O slunovratu, Mys Dobré naděje.

Narodil se 1. 12. 1953 v Uherském Hradišti.

/seily/

 

 

Zobrazeno 1889×

Komentáře

sakki

no Jura, to je Pan muzikant.. =o)

růžetrnitá

Moc pěkně napsaný článek - díky. Jeho hudbu mám moc ráda, připadá mi úžasná.

Pitka

To je muzikant! Hudba co hladí duši:-)!

Janiczek

Úžasná hudba od skvělého hudebníka :) Úplně mi ta Voda zlepšila náladu...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka